DUPĂ 3 ANI ȘI JUMĂTATE – Decizie definitivă: Serviciul de Ambulanță Maramureș a anulat ilegal un concurs și este obligat să-l reia: fostul manager Ligia Micle și instituția publică, amendate

1
6172
Ligia Micle

PROCESUL ȘI PREJUDICIEREA UNEI INSTITUȚII PUBLICE. Saga concursului pentru postul de farmacist la Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Maramureș, demarat în noiembrie 2019 și anulat în timpul derulării, după o lună, a luat sfârșit. După 3 ani și jumătate, miercuri, 3 mai 2023, Curtea de Apel Cluj a soluționat speța cu o decizie definitivă, menținând în totalitate o sentință a Tribunalului Maramureș din noiembrie 2022 care obligă Ambulanța Maramureș să reia concursul de la stadiul la care acesta a fost întrerupt.

 

De asemenea, fostul manager al instituției (Ligia Sanda Marinela Micle) a fost amendat cu 20% din salariul minim brut pe economie/zi de întârziere pentru neexecutarea unei sentințe similare din 2021, iar instituția a fost obligată să plătească reclamantei (dr. Simona Conea, înscrisă la concursul anulat ilegal) penalităţi de 500 lei/pe zi de întârziere până la executarea aceleiaşi obligaţii (reluarea concursului). În plus, Micle și SAJ Maramureș au fost obligate de instanță să îi plătească lui Conea cheltuielile de judecată (2670 lei) generate de procesele de la Baia Mare (pe fond) și Cluj-Napoca (în recurs). Soluția Curții de Apel Cluj este definitivă (nu mai poate fi atacată) și executorie (trebuie pusă în aplicare).

 

Cronologia unui concurs anulat ilegal

 

La 13 noiembrie 2019, SAJ Maramureș a scos la concurs un post pe perioadă nedeterminată de farmacist cu drept de liberă practică pentru farmacia cu circuit închis a instituției. La concurs s-au înscris 4 farmaciști. La 12 decembrie 2019, a avut loc selecția dosarelor de concurs. Toate cele 4 dosare au fost considerate admise în concurs.

 

Patru zile mai târziu, la 16 decembrie 2019, când conform calendarului trebuia să aibă loc prima probă a concursului, proba scrisă, comisia de concurs a SAJ hotărât anularea concursului, pe considerent că la selecția de admitere a dosarelor SAJ nu a respectat propriile prevederi și un Ordin de ministru. Mai exact, au declarat admise dosarele candidaților fără să țină seama de specialitatea specificată în anunțul/regulamentul de concurs, respectiv farmacist cu drept de liberă practică.

 

Ulterior, postul nu a mai fost scos la concurs. În august 2020, una dintre candidatele înscrise în concurs, dr. Simona Conea, a dat în judecată SAJ Maramureș, cerând anularea actului administrativ, semnat de managerul SAJ, Ligia Micle, prin care concursul a fost anulat.

 

La 17 noiembrie 2021, instanța (Secţia a II-a civilă de contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Maramureș) a pronunțat soluția, admițând cererea, anulând documentul prin care concursul a fost anulat și obligând SAJ Maramureș să reia concursul de la stadiul la care a fost întrerupt. De asemenea, SAJ Maramureș a fost obligat la plata a 30.000 lei daune morale și a sumei de 2.200 lei (cheltuieli de judecată) pentru Conea.

 

La 23 martie 2022, SAJ Maramureș a făcut recurs, care s-a judecat la Curtea de Apel Cluj. La 16 iunie 2022, instanța a scutit SAJ Maramureș de plata daunelor morale, dar a menținut în rest hotărârea instanţei de fond și a obligat SAJ Maramureș să-i mai plătească lui Conea încă 2.000 lei (cheltuieli de judecată). Cu toate acestea, concursul tot nu a fost programat. În consecință, la sfârșit de iulie 2022, Conea a dat din nou în judecată SAJ Maramureș și pe managerul Ligia Micle, cerând amendarea pentru neexecutarea hotărârii judecătoreşti.

 

La 29 noiembrie 2022, instanța (Secţia a II-a civilă de contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Maramureș) a aplicat managerului SAJ Maramureș (Ligia Micle) amendă în cuantum de 20% din salariul minim brut pe economie/zi de întârziere, pentru neexecutarea obligaţiei stabilite prin sentinţa din noiembrie 2021, şi anume aceea de reluare a concursului de ocupare a postului vacant de farmacist pe durată nedeterminată de la stadiul la care acesta a fost întrerupt.

 

De asemenea, instanța a obligat SAJ Maramureș să îi plătească lui Conea penalităţi de 500 lei/pe zi de întârziere până la executarea aceleiaşi obligaţii. În plus, Micle și SAJ Maramureș au fost obligați la plata a 1.000 lei (cheltuieli de judecată). SAJ Maramureș a înaintat recurs, acesta fiind soluționat miercuri, 3 mai 2023, de Curtea de Apel Cluj, care a menținut în totalitate sentința Tribunalului Maramureș și le-a mai adăugat pârâtelor (Micle și SAJ Maramureș) obligația de a plăti încă 1.670 de lei cheltuieli de judecată în recurs.

 

… mă gândesc că măcar acum, când Micle oricum a fost trasă pe linie moartă în urma inculpării de DNA pentru uz de fals, abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție, folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane în formă continuată, concursul va fi reluat și, mai ales, instituția statului (SAJ Maramureș) va recupera de la vinovați prejudiciul creat instituției. Urmărim speța.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Es(…)ca inca mai are tupeu sa faca recurs pana unde duce nesimtirea celor care conduc o institutie bolnava cu o conducere corupta si incompetența unor oameni care lucreaza ilegal… (comentariu moderat – limbaj excesiv)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here