DOCUMENT INTERN – Consiliul Județean admite că depozitul de deșeuri de la Fărcașa va fi finalizat cel mai devreme… peste un an (!)

1
800

PROIECT MAJOR. În 2013, instituția care administrează Maramureșul, Consiliul Județean (CJ), pe atunci condusă de Zamfir Flore Ciceu, care-i avea ca locotenenți pe Gabriel Valer Zetea (PSD, actualul președinte al CJ Maramureș) și Emil Marinescu (pe atunci PNL, acum PSD), a luat un credit bancar de 116 milioane de lei. La acel moment s-a spus că banii se vor trage exclusiv pentru finalizarea unor proiecte importante, respectiv reabilitările de la drumul Baia Sprie – Bârsana, Spitalul Județean de Urgență și Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID).

 

Până acum din acel credit s-a tras mai mult de jumătate (exact: 61.210.550 lei). Defalcat, pentru drumul Baia Sprie – Bârsana s-a folosit peste 19,6 milioane de lei, pentru Spitalului Judeţean 8,2 milioane de lei și pentru SMID aproape 33,4 milioane de lei. Cert e că a mai rămas în credit vreo 11,5 milioane de euro (exact: 54.789.450 lei).

 

Asta-i partea relativ bună a lucrurilor, dacă optimismul exacerbat să determină să vedeți o parte bună în îndatorarea județului cu 25 de milioane de euro.

 

Partea mai puțin bună, adică realmente rea, e că SMID-ul nu se termină nici anul acesta, ci, în cele mai optimiste prognoze, prin toamna anului viitor. Conform unui referat al unui serviciu intern al CJ Maramureș (respectiv, Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte – condus de Adriana Maria Petruţ) a cerut șefilor administrației județului să prelungească perioada până la care se pot executa trageri din credit cu încă 12 luni „pentru a asigura derularea în bune condiţii a fazării proiectului Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Maramureş şi Reabilitare Drumul Nordului – Maramureş etapa I”.

 

Mai simplu spus, cei care se ocupă de aceste proiecte cer șefilor politici ai administrației județene să conserve creditul pentru a fi siguri că-l mai pot accesa în următorul an. Ceea ce, sigur, se va întâmpla, însă am considerat necesar ca maramureșenii interesați de soarta județului să cunoască și motivația: suntem în întârziere mare cu proiectul început în anul… 2006!

 

Proiectul general are deja o perioadă de viață de 12 ani (!) și încă nu e funcțional, pentru că… nu e finalizat. Inconștiența, prostia, erori voluntare și involuntare der natură penală și încăpățânarea șefilor autorității județene care gestionează proiectul din 2006 încoace (nominal: Marinel Kovacs – PNL, Mircea Man – PDL, Zamfir Ciceu – ALDE și Gabriel Zetea – PSD) au ridicat deja costurile investiției cu mult peste 320 de milioane de lei (echivalentul a peste 70 de milioane de euro).

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Solicitam Consiliului Judetean sa publice pe siteul institutiei cati bani la salar au luat in plus Vasile Span si Claudia Breban pentru acest proiect. Plus echipa de priceputi care gestioneaza proiectul. Sa explice Zetea de ce nu are un manager de proiect de specialitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here