DEZBATERE – Senatorul Cristian Niculescu-Țâgârlaș, despre modificarea Legii contenciosului administrativ prin caracterul facultativ și nu obligatoriu al plângerii prealabile

0
5

PLÂNGEREA PREALABILĂ. “Cu sau fără plângere prealabilă în contenciosul administrativ?” a fost tema principală a dezbaterii organizate de Comisia Juridică a Senatului României pe marginea unor propuneri de modificare a Legii contenciosului administrativ (nr. 554/2004), la care au participat inițtiatori ai propunerilor, judecători, reprezentanți ai autorităților publice, ministerul Justiției, avocați și alți profesioniști ai dreptului.

 

Dezbaterea a fost moderată de senatorul Cristian Niculescu-Țâgârlaș și de senatorul Daniel Fenechiu, vicepreședintele Uniunii Naționale a Barourilor din România și liderul grupului PNL din Senatul României.

 

“Am discutat puncte de vedere relevante, atât pro, cât și contra pentru modificarea caracterului obligatoriu al plângerii prealabile. Este o inițiativă legislativă pe care am coinițiat-o și susțin menținerea acestei proceduri prealabile doar cu caracter facultativ, întrucât statisticile ne arată că plângerea prealabilă, care este obligatorie procedural, are o rată de admisibilitate de sub 1%.

 

În calitate de președinte al Comisiei Juridice din Senat, susțin cu fermitate că plângerea prealabilă ar trebui să rămână facultativă. Consider că o persoană care se simte vătămată de conținutul unui act administrativ ar trebui să aibă posibilitatea de a face plângerea prealabilă doar facultativ și să nu fie sancționată în mod peremptoriu în cazul în care acest demers inițial nu a fost realizat. Mai mult, respingerea acțiunii de instanță pe motivul neîndeplinirii acestei formalități preliminare nu ar trebui să fie o excepție invocată pentru a respinge acțiunea formulată în instanță.

 

Din punctul meu de vedere, prin aceste modificări, vom ușura activitatea instanțelor de judecată, îndepărtând elementele acestea de drept formal, care cred eu că doar întârzie producerea evenimentului, cel al modificării, al anulării unui act administrativ în funcție de petitul principal”, a explicat senatorul Cristian Niculescu-Țâgârlaș.

 

Biroul parlamentar al senatorului Cristian Niculescu-Țâgârlaș



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here