DECIZIE – Polițistul maramureșean care a instigat la incendierea mașinii unui creditor, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare și obligat să urmeze programe de reintegrare socială

0
442

CAZ ÎNCHIS: INFRACȚIUNI CU SUSPENDARE. Agentul de poliție Alex Sergiu Siladi (25 de ani) de la Postul de Poliție Remetea Chioarului (arondat Poliției Șomcuta Mare) a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru comiterea infracțiunilor de distrugere și instigare la acces ilegal la un sistem informatic, precum și interzicerea unor drepturi (timp de 2 ani după termenul pedepsei). Suspendarea executării pedepsei închisorii sub supraveghere a fost dispusă de instanță pe o perioadă de 4 ani.

 

De asemenea, Siladi este obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 100 de zile în cadrul Primăriei Baia Mare – Serviciul Public Ambient Urban sau al Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş, să urmeze programe de reintegrare socială și să plătească statului de 8.000 de lei (reprezentând cheltuieli judiciare) – prejudiciul adus părții vătămate a fost stins.

 

Siladi a fost judecat timp de 4 luni în stare de arest preventiv (a stat în arest și apoi la Penitenciarul Gherla din 10 noiembrie 2022 până la 16 martie 2023, data sentinței pe fond), apoi, pe parcursul apelului procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș, în stare de libertate. Decizia definitivă a fost emisă de Curtea de Apel Cluj la 10 noiembrie 2023.

 

Speța

 

Conform anchetei, în 10 iulie 2022, în jurul orei 23.20, agentul de poliție, însoţit de un alt bărbat, rămas neidentificat, s-a deplasat cu un autoturism la domiciliul unei persoane vătămate, împrejurare în care bărbatul neidentificat a stropit cu motorină aflată într-un recipient de plastic autoturismul parcat în faţa imobilului, aparţinând persoanei vătămate (dar folosită de un martor în dosar), şi l-a incendiat.

 

Fapta de distrugere ar fi fost concepută şi săvârşită de agentul de poliție în scop de răzbunare şi de constrângere, în contextul unui împrumut acordat de polițist unui alt martor din dosar (împrumut acordat prin intermediul celui care folosea mașina persoanei vătămate), iar acesta nu i-a restituit banii.

 

De asemenea, în 1 august 2022, în jurul orei 20.00, agentul de poliție inculpat şi-a determinat un coleg de serviciu să acceseze fără drept (în interesul personal al inculpatului, cu depăşirea autorizării primite şi în afara exercitării atribuţiilor de serviciu) baza de date administrată de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, pentru a verifica datele din evidenţa auto ale unei persoane.

 

În 2021, agentul de poliție Siladi a fost remarcat public de conducerea IPJ Maramureș pentru că a refuzat o șpagă oferită de un șofer și a sesizat Serviciul Teritorial Anticorupție Maramureș.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here