DECES – A murit Victoria Berbecar, una dintre cele mai mari creatoare de covoare tradiționale din Maramureș

0
2039
Victoria Berbecar

A MURIT „REGINA COVOARELOR TRADIȚIONALE”. A murit Victoria Berbecar (77 de ani), una dintre cele mai mari creatoare de covoare tradiționale din Maramureș. A fost cea care a fascinat prezentul reînviind trecutul…

 

Născută la 4 februarie 1944, în satul Ciceu Mihăieşti (com. Petru Rareş, jud. Bistriţa-Năsăud) și absolventă Facultății de Filologie a Institutului Pedagogic Baia Mare (1972) și a Facultății de Limba română – Limba franceză a Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi (1981), Victoria Berbecar (soția teologului Isidor Berbecar, cu care a avut trei copii: Narcisa Anamaria, Brândușa Dorina și Mărgărita Ioana) a fost una dintre cele mai cunoscute promotoare a meșteșugurilor tradiționale din Maramureș.

 

Cea mai mare parte a vieții și-a petrecut-o în comuna maramureșeană Botiza, unde locuia din 1974 și unde a fost profesor timp de 27 de ani și director al școlii (o perioadă de 7 ani, 1991-1998). A creat covoare tradiționale, “scoarțe de Maramureș”, cum le spunea, folosind tehnici arhaice de țesere și vopsire și a participat la circa 30 de expoziții în România, Austria, Germania, Franța, Grecia, Italia, Ungaria, Lituania, Anglia, SUA.

 

A primit numeroase distincții naționale și internaționale pentru produsele create, a fost primită ca membru al Academiei Artelor Tradiţionale din România (din 1994), a fost preşedintele Asociaţia Naţională pentru Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC) Maramureș, cetățean de onoare al comunei Botiza, a fost denumită Artista Neuitării (Anna Blandiana), Mama covorului vegetal și Regina covoarelor tradiționale.

 

Vopsea lâna cu care țesea cu coajă de lemn cânesc, coaji de nucă verde, crușin, ceapă, arin, ghiocel bogat, flori de sunătoare, brândușe uscate și doar ea mai știe cu ce ș-apoi țesea magia trecutului, reînviindu-l.

 

Dumnezeu să o odihnească în pace!

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here