DECALARE – După modelul BOR, care a mutat „din pix” celebrarea Sfântului Gheorghe, și prefecturile au mutat Ziua Veteranilor de Război

0
429

ZIUA VETERANILOR DE RĂZBOI. La fel ca Biserica Ortodoxă Română, care a mutat din pix (“din rațiuni liturgice”) celebrarea Sfântului Gheorghe (din 23 aprilie în 29 aprilie) pe considerent de suprapunere cu săptămâna Sfintelor Pătimiri, și reprezentanții guvernului în teritoriu (instituțiile prefecților) au procedat în consecință cu Ziua Veteranilor de Război. Adică trebuie punctată și asta, că-i hotărâre de guvern și măcar Guvernul să mimeze respectarea legii (pe care tot el a dat-o), dar nu se face să stricăm excursiile programate în periodata celebrării Paștelui.

 

În consecință, începând de ieri, 23 aprilie, în țară au început punctările de rigoare pentru raportarea misiunii ca îndeplinite. Manifestarea clasică, veteranii de război (puțini, câți au mai rămas), o defilare de protocol, pozele de rigoare și postările realizării pe Facebook. Rezultă: obiectiv îndeplinit.

 

De fapt, Ziua Veteranilor de Război este în 29 aprilie și nu doar de 11 ani încoace (când în 2008 a fost declarată ca atare printr-o hotărâre de guvern), ci chiar din urmă cu 117 ani, respectiv din anul 1902, când Regele Carol I a recunoscut pentru prima dată oficial titlul de veteran de război, fapt întâmplat la cererea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă.

 

În fine, punctarea de fațadă și neconturbarea programului de Paște s-au dovedit pentru prefecți mai importante decât comemorarea acestei zile la data stabilită. În Baia Mare, de pildă, această celebrare are loc astăzi, 24 aprilie, începând cu ora 10.30, la „Monumentul Ostaşului Român” (de la intrarea în Parcul Municipal).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here