CUM SE VOTEAZĂ – Numărul maxim de persoane în secția de votare și măsurile de protecție sanitară la alegerile de duminică

0
467

INFORMATIV. Vă oferim câteva dintre cele mai importante prevederi ale regulamentului oficial după care se va desfășura scrutinul electoral de duminică, 27 septembrie 2020.

 

Conducerea biroului electoral al secției de votare (președintele, respectiv locțiitorul acestuia) se va asigura că numărul total al persoanelor care sunt prezente în același timp în localul de vot nu va depăși 20, din care cel mult 15 membri ai biroului/secției electorale și personal tehnic și cel mult 5 alegători, astfel că accesul în localul de vot se va face eșalonat, iar alegătorii trebuie să respecte distanțarea de orice altă persoană de minimum un metru.

 

Cum se votează? Alegătorul își va pune actul de identitate în suportul terminalului informatic (pentru ca datele sale de identificare să poată fi preluate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal) – în cazul în care nu reușește, va fi ajutat de operator, acesta fiind obligat apoi să se dezinfecteze.

 

Apoi, alegătorul își îndepărtează pentru scurt timp masca de protecție pentru a fi identificat, după care este îndrumat la biroul la care se află cel care îi preia semnătura în lista electorală. La biroul respectiv, așează actul de identitate astfel încât atingerea acestuia de către membrii biroului electoral să nu fie necesară – în mod practic, se recomandă evitarea oricărui contact fizic cu membrii biroului electoral în timp ce alegătorul semnează în lista electorală, la preluarea buletinelor de vot și a ștampilei.

 

După exercitarea dreptului de vot, alegătorul își va aplica singur, la indicația și sub supravegherea membrilor biroului electoral al secţiei de votare, timbrul autocolant ori ştampila cu menţiunea „Votat” pe actul de identitate. Purtarea măștii de protecție de către toți participanții la exercițiul electoral este obligatorie.

 

Măsuri de protecție în secțiile de votare

 

În secțiile de votare, pe perioada în care o persoană se află în incinta acestora, este obligatorie purtarea măştii de protecţie astfel încât aceasta să acopere nasul şi gura. Măsura este obligatorie pentru toți participanții la procesul electoral: alegători, membrii birourilor electorale, operatorii de calculator, persoanele acreditate, candidați, delegaţi acreditaţi, personalul de pază, personalul tehnic al birourilor electorale ale secţiilor de votare, informaticieni, personalul centrelor operative de intervenție pentru remedierea disfuncționalităților Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal.

 

Sunt obligatorii: dezinfecţia sediilor secţiilor de votare; asigurarea distanțării fizice de minimum 1 metru între participanții la procesul electoral; dezinfecția periodică și după fiecare contact direct cu alte persoane a mâinilor participanților la procesul electoral (vor fi amplasate în sediul secţiei de votare flacoane cu soluție dezinfectantă pe bază de alcool și recipiente unde se vor arunca măștile și mănușile folosite); afişarea în locuri vizibile a regulilor de protecţie individuală, de distanțare fizică, de igienă și de acces în sediul secţiei de votare şi în localul de vot; stabilirea, pe cât posibil, a unor circuite separate de intrare şi de ieșire din sediul secţiei de votare şi marcarea corespunzătoare a acestora cu indicatoare.

 

De asemenea, primarii vor asigura termometre non-contact și personalul tehnic care, la intrarea în sediul secţiei de votare, va măsura temperatura participanţilor la procesul electoral, va îndruma alegătorii către locul de vot, iar apoi către ieșirea din sediul secției, astfel încât aceștia să petreacă cât mai puțin timp în interior.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here