FINAL – Campania electorală s-a încheiat: află detalii despre alegerile din județul Maramureș

0
627

ALEGERI LOCALE. S-a terminat. Campania electorală pentru alegerile locale din 27 septembrie 2020, una atipică, desfășurată după anumite reguli de protecţie sanitară, în contextul pandemiei de coronavirus (reguli mai mult, sau mai puțin respectate de competitori), s-a încheiat sâmbătă, 26 septembrie, ora 7.00.

 

Vot în Maramureș

 

426.972 de maramureșeni sunt așteptați duminică, între orele 07.00-21.00, la cele 440 de secții de votare organizate în cele 76 de UAT-uri ale județului – pentru comparație, numărul alegătorilor din Maramureș a crescut cu 2.061 față de precedentele alegeri electorale (cele din noiembrie 2019, pentru alegerea președintelui României).

 

Din totalul persoanelor cu drept de vot din județ, cele mai multe au înscris în cartea de indentitate domiciliul Baia Mare: 120.308 persoane (procentual, 28,18%), conform AEP. De altfel, în cele două municipii din județul Maramureș (Baia Mare și Sighetu Marmației) sunt concentrați 36,57% dintre maramureșenii cu drept de vot.

 

Dacă adaugăm și maramureșenii care domiciliază în mediu urban (pe lângă cele două municipii, în cele 11 orașe, adică Baia Sprie, Borșa, Cavnic, Dragomirești, Săliștea de Sus, Seini, Șomcuta Mare,Tăuții Măgherăuș și Târgu Lăpuș), concluzia este că votul din mediul urban are o influență (scriptică) de 60,23% (în mediul urban vor vota 257.183 de maramureșeni), restul ponderii revenind alegătorilor din mediul rural. Aveți detalii despre numărul de alegători din fiecare din cele 76 de UAT-uri din Maramureș AICI.

 

Ce se votează

 

Ce se decide duminică, la urnele de vot? Primarii, preşedinţii de consilii judeţene, consilierii locali şi judeţeni. Alegătorul va primi 4 buletine vot, pe două dintre acestea urmând să aleagă nominal primarul și președintele Consiliului Județean Maramureș, iar pe două listele partidelor/sau candidații independenți pe care îi dorește ca reprezentanți în Consiliul Local și în Consiliul Județean. Aveți detalii despre câți aleși vor face parte din consiliile locale ale celor 76 de UAT-uri din Maramureș și din Consiliul Județean Maramureș AICI.

 

Vă reamintim că actualii consilieri locali și județeni au avut cele mai lungi mandate din istoria post-decembristă, acestea fiind prelungite prin lege, după ce alegerile din luna iunie 2020 nu s-au putut organiza fără riscuri, din cauza contextului epidemiologic actual. Astfel aleșii din 2016 au avut mandate redimensionate, majorate cu aproape 5 luni.

 

Procesul de votare se va desfăşura duminică, între orele 07.00 şi 21.00. Important: alegătorii care, la ora 21.00, se află în secţia de votare pot să îşi exercite dreptul constituţional.

 

Ungaria a anunțat, prin Ministerul de Externe, că persoanele cu dublă cetăţenie, română şi ungară, care locuiesc în Ungaria, dar vor vota la alegerile locale din România nu vor fi obligaţi să intre în carantină la întoarcere. Alegătorii (şi copiii care îi însoţesc) vor putea reveni în Ungaria prin orice punct de trecere a frontierei, de duminică la ora 08.00 până luni la ora 21.00.

 

Alegătorii care se prezintă la urne sunt obligaţi să respecte măsurile speciale de protecţie stabilite de autorităţi în contextul pandemiei de COVID-19.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here