CUM E ADMINISTRAT ORAȘUL – În primele două luni din 2022, plățile restante ale Primăriei Baia Mare au crescut cu 11,7 milioane de lei, ajungând la 46 de milioane de lei

0
1516

BANII ORAȘULUI. Această scriere are ca subiect modul în care este administrat municipiul reședință de județ, specific: modul în care sunt gestionați banii din pușculița publică a Băii Mari. TOATE sumele prezentate în această analiză provin din documente oficiale ale Primăriei Baia Mare, contrasemnate de primarul Cătălin Cherecheș și de șefa compartimentului financiar-contabil a Primăriei, Carmen Pop. Gradul de acuratețe (și de credibilitate) al informațiilor prezentate este de 100%. Să vedem cum stăm…

 

În primele două luni ale anului 2022, plățile restante ale Primăriei Baia Mare au crescut cu aproape 11,7 milioane de lei (exact: 11.696.506 lei) față de ultima zi a anului trecut. Practic, în 59 de zile din acest an, la 28 februarie 2022, administrația publică locală a ajuns la plăți restante care totalizau peste 46 de milioane de lei (exact: 46.164.156 lei).

 

Dacă sunt prea multe cifre/numere și nu înțelegeți exact dimensiunea, iat-o sub formă simplificată: în primele două luni din acest an, în fiecare zi, Primăria a consumat (comandat servicii, bunuri etc.) cu 200.000 lei mai mult decât avea. Consumând zilnic cu 200.000 de lei mai mult decât avea în pușculiță, în fiecare zi, timp de 2 luni, datoriile au crescut la final de februarie cu încă 11,7 milioane de lei față de cele existente la sfârșitul anului 2021.

 

Din această sumă, circa 3 milioane de lei (exact: 2.918.701 lei) erau datorii mai vechi de 4 luni (120 de zile), peste 3 milioane de lei erau datorii mai vechi de 3 luni (90 de zile) și 28,4 milioane de lei erau datorii mai vechi de o lună de la facturare. Așadar, peste 6 milioane de lei erau arierate (datorii ieșite din termenul de plată și pentru se emit penalizări). Cea mai mare componentă a acestor datorii erau către furnizori (firme), plățile restante către aceștia totalizând peste 32 de milioane de lei.

 

Practic, acest oraș trăiește rostogolindu-și creanțele/datoriile și contractând bunuri și servicii peste puterea sa financiară. Precizare: în această scriere nu au fost incluse și datoriile bancare (din credite încă nestinse), doar datoriile încadrate ca plăți restante.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here