CRONICA UNEI CALIFICĂRI – Minaur s-a calificat în semifinalele EHF European Cup, eliminând echipa austriacă Bregenz Handball după un final interzis cardiacilor

0
1223

HANDBAL MASCULIN – EHF EUROPEAN CUP. Sâmbătă, 30 martie 2024, la HandballArena Rieden-Vorkloster din Bregenz (Austria), în meci retur al sferturilor de finală EHF European Cup la handbal masculin, Bregenz Handball (Austria) a câștigat, cu 30-28 (18-16), partida cu Minaur Baia Mare (România). Meciul, arbitrat de cuplul bulgar Georgi Doychinov & Yulian Goretsov, a consemnat calificarea echipei băimărene în semifinalele competiției (Minaur s-a impus în meciul tur, de la Baia Mare, cu 37-31).

 

Înaintea meciului

 

HandballArena Rieden-Vorkloster (Arena de handbal Rieden-Vorkloster), construcție finalizată în urmă cu 20 de ani (la 13 februarie 2004), este locul unde echipa din Bregenz își dispută meciurile de pe teren propriu din 26 februarie 2004 – Vorkloster și Rieden sunt districtele sud-vestice ale zonei metropolitane Bregenz (care are 4 districte). Cu o suprafață utilă totală de 4.400 mp, imobilul a fost premiat arhitectural (cu Premiul Hypo Builders în 2005) și în timpul zilei este folosit de copii (pentru orele de gimnastică ale școlilor gimnaziale din Rieden și Vorkloster), cluburile sportive având drept de folosință doar după-amiaza târziu, după finalizarea orelor școlare.

 

Tribunele sunt extensibile și au fost proiectate cu 1.200 de locuri pe scaune și alte 400 în picioare. Un bilet la meciul din sferturi cu Minaur a costat 16 euro (5 euro pentru copiii de peste 10 ani, gratuit pentru cei mici), prețul fiind cel normal, pentru orice meci de campionat (austriecii nu practică strategia de marketing balcanică de a vinde la un preț diferit/mai mare partidele din cupele europene, la ei funcționează principiul „Un meci, e un meci. Sportivii joacă la fel, trebuie plătiți la fel.”).

 

Înaintea returului, conducerea tehnică a echipei gazdă, frustrată de diferența de 6 goluri de la Baia Mare în condițiile în care în min. 48 Minaur avea doar 2 goluri avanataj, a precizat că pentru al doilea meci trebuie să fie mai atentă la Vujovic, Botea și Kozakevych (principalii marcatori ai băimărenilor în meciul tur) pentru a-și transforma visul în realitate: prima semifinală europeană din istoria clubului.

 

Până și antrenorul Marko Tanasković, un ins temperat în declarații, a indicat că Bregenz nu a renunțat la ideea unei victorii la o diferență care să le asigure calificarea: „Vom da tot ce putem sâmbătă și ne vom dovedi nouă și fanilor noștri că merităm să trecem în semifinale. Vom vedea dacă este suficient până la urmă, dar credința este acolo. Cu o sală plină și marii noștri fani în spate, încă sunt posibile multe.”

 

Meciul

 

Primele 20 de minute în echilibru perfect, 13-13, după care gazdele pun prima dată două goluri în plus pe tabelă, după reușitele lui Robin Kritzinger și Markus Mahr (care a încercat cel mai mult poarta lui Terekhov în prima repriză, 8 șuturi pe spațiul porții): 15-13 (min. 23). Wagner aduce un avantaj de 3 goluri gazdelor (min. 28, 17-14), dar Nagy și Da Silva Mollino nu sunt dispuși să piardă contactul cu adversarul și repriza se încheie cu 18-16.

 

Bună prestația lui Terekhov în primele 30 de minute, cu 7 intervenții salvatoare (procentaj de 28% mingi apărate), iar Vujovic, Da Silva Mollino (cu câte 4 goluri) și Botea (3 goluri) au fost cei mai eficienți în repriza de debut a meciului. De la gazde, cei mai eficienți au fost pivotul cu nume de compozitor, Wagner (5 goluri) și interii Mahr și Muzinger (cu câte 4 goluri).

 

Au fost 30 de minute în care gazdele au tras de 25 de ori la poartă, iar Minaur de 23 de ori (însă numai de 20 de ori pe spațiul porții, față de 25 de șuturi ale austriecilor – practic, tot ce au tras a fost pe spațiul porții, ce n-a fost imparabil a oprit Terekhov).

 

Începe repriza a doua. Ratează Ramic, dar și Da Silva Mollino. Primul gol se marchează în min. 33, Mahr, dar Botea reface repede diferența de la pauză. Joacă mult pe pivot Bregenz, dar mai ratează și uriașul Wagner (1,98 m / 125 kg) – oricum, are viață grea Fotache și a reușit în prima repriză să scape cu o singură eliminare temporară. În min. 37, Minaur restabilește egalitatea (goluri Kozakevych și Vujovic): 19-19. Le-au mai tăiat din elan gazdelor. Antrenorul Marko Tanasković cere time-out. Ajunge iar mingea la Wagner, e gol. Greu de oprit această forță a naturii. Ne dau ei, ratăm și noi (Da Silva Mollino și Vujovic), marchează ei (Mahr), dar ratăm și noi (Botea) și iar marchează ei (Mahr și apoi Muzinger).

 

După primele 10 minute ale reprizei secunde, austriecii au din nou avantaj de 3 goluri: 22-19. E eliminat temporar Mahr, dar Minaur ratează reducerea diferenței (Vujovic). În sfârșit, Vujovic deblochează lipsa de eficiență a Minaurului, 22-20, dar rămânem în inferioritate numerică (Nagy, eliminat temporar). În timpul acesta, Terekhov scoate cât poate (are 10 mingi apărate în 45 de minute). E eliminat temporar și Fotache, mai sunt 10 minute și gazdele conduc cu 26-22. Au redus la mai puțin de jumătate diferența de la Baia Mare.

 

Cumpănici marchează când ne arde mai tare, dar e eliminat Kozakevych. Nu, primește cartonaș roșu. Trebuie să părăsească terenul extrema Minaurului. Băimărenii sunt în inferioritate, însă doar numerică, pentru că Kotrc marchează: 26-24. Mai sunt 7 minute. Nagy e eliminat din nou și gazdele marchează prin Burger și refac diferența de 4 goluri: 28-24. Antrenorul Alexandru Sabou cere time out.

 

Greu de crezut, cu 3 minute înaintea finalului austriecii au refăcut diferența de la Baia Mare: 30-24 (Mahr a înscris). Dar Minaur e echipa finalurilor și Kotrc, apoi Botea marchează și e 30-26. Ce meci! Interzis celor cu probleme cardiace. Mahr ratează, Vujovic marchează, Schroder ratează și Cip marchează, iar meciul se încheie: 30-28. O înfrângere cât o calificare. Dar ce tensiune! N-a fost o dublă cu flori de cireș la urechi.

 

Pentru Minaur au marcat Vujovic (7 goluri), Botea (5 goluri), Kotrc și Da Silva Mollino (cîte 4 goluri), Cumpănici (3 goluri), Nagy și Kozakevych (câte 2 goluri), Cip (1 gol). O remarcă specială pentru Terekhov, 11 mingi apărate (procentaj de 28,21%). De la oaspeți s-au remarcat Mahr (8 goluri), Muzinger (7 goluri), Wagner (6 goluri), Burger (5 goluri) și portarul Kroiss (9 mingi apărate, procentaj 31,03%).

 

Minaur Baia Mare e în semifinală.

 

* Foto generică: @Minaur Baia Mare

 

Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here