CRIZA GUNOAIELOR, ÎN MARAMUREȘ – Din 1 octombrie, Drusal nu mai ridică deșeurile menajere: mureșenii au sistat brusc contractul de depozitare

4
7148

SCANDALUL ETNIC: KURTOSKALACS VS. DRAPELUL ROMÂNIEI. Începând de sâmbătă, 1 octombrie 2022, operatorul de salubritate Drusal SA, care operează în 31 de UAT-uri din cele 76 din județul Maramureș, este obligată să sisteze colectarea deșeurilor umede (menajere), de la toți cetățenii, firmele și instituțiile publice, pentru că vineri, 30 septembrie, operatorul depozitului ecologic de la Sânpaul (jud. Mureș), cu care Drusal avea contract de depozitare, a anunțat sistarea bruscă a contractului.

 

Practic, notificarea a fost trimisă astăzi și intră în vigoare de mâine, în mai puțin de 24 de ore, firma de salubritate din Baia Mare fiind pusă în imposibilitatea găsirii unui alt depozitare autorizat. Surse implicate au precizat pentru 2mnews că decizia se repercutează și asupra operatorului Glodsal, care operează în zona Borșa – Vișeu de Sus – Moisei, care, la fel ca și Drusal, depozita deșeurile menajere la Sânpaul (jud. Mureș), dar nu și asupra Herodot, firma de salubritate care operează în zona Sighetu Marmației având contract cu depozitul autorizat din Bistrița-Năsăud.

 

Motivul (mai apropiat de realitate)

 

Surse implicate au precizat pentru 2mnews că decizia firmei Iridex Group SRL București, care operează depozitul de deșeuri al județului Mureș, a fost luată de proprietarul depozitului de la Sânpaul, respectiv Consiliul Județean Mureș (controlat de președintele CJ Mureș și al UDMR Mureș, Péter Ferenc), ca reacție politică a UDMR la scandalul generat de primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, care a culminat cu retragerea tuturor atribuțiilor viceprimarului UDMR Pap Zsolt István (de altfel, acesta a fost cel care a mediat politic contractul cu CJ Mureș, convingând conducerea UDMR Mureș să acorde o dispensă Maramureșului care nu e capabil să finalizeze depozitul conform).

 

În consecință, UDMR a lovit Baia Mare acolo unde a putut, fără ca lovitura să se repercuteze asupra partidelor cu care se află în coaliția de guvernare (PNL & PSD), dar se reprecutează direct asupra administrației băimărene (în special – municipiul reședință de județ fiind cel mai mare producător de deșeuri din Maramureș, cu circa 200 de tone/zi).

 

Cum a putut fi posibilă această decizie a Iridex & CJ Mureș (UDMR)? Simplu, contractul Iridex cu Drusal, făcut cu aprobarea CJ Mureș, implica o cantitate maximă de deșeuri care puteau fi depozitate pe o perioadă de 6 luni. Simplificat: se preciza că operatorul din Maramureș poate depozita deșeurile la depozitul autorizat de la Sânpaul timp de 6 luni, sau până la cantitatea maximă de 3.500 tone pe lună. Numai că maramureșenii deserviți de Drusal produc mai multe deșeuri decât cantitatea contractată (admisă de mureșeni).

 

Până acum, acest fapt nu a ridicat probleme, pentru că depozitul de la Sânpaul este oricum supradimensionat pentru nevoile mureșenilor, iar contractul cu maramureșenii aducea mai mulți bani atât operatorului (firma Iridex), cât și proprietarului (CJ Mureș, care primea o redevență mai mare din partea Iridex, care gestiona mai mult deșeu și, implicit, încasa mai mulți bani).

 

Tipul de afacere win-win: CJ Mureș și Iridex câștigau mai mult (bani), CJ Maramureș (care dă chix de atâția ani cu proiectul eșuat al finalizării depozitului de la Sârbi/Fărcașa) câștiga liniște (existând o soluție legală de depozitare a deșeurilor). Sigurii care pierd sunt maramureșenii, obligați să plătească tarife mai mari la salubritate, pentru că în acestea sunt introduse și consturile cu transportul și depozitarea în județul Mureș. Dar acesta este doar un “detaliu”, considerat neimportant pentru toți acești politruci care au condus și conduc județul și municipiul Baia Mare.

 

Imediat după scandalul etnic kürtőskalács vs. drapelul României, care a generat, așa cum am precizat trecerea viceprimarului UDMR de Baia Mare pe post de ficus (decorativ, fără nicio atribuție), UDMR a plătit nota politică printr-o notificare privind interdicția depozitării deșeurilor la depozitul din județul Mureș (controlat de ani buni de UDMR).

 

Cum au reacționat autoritățile din Maramureș?

 

… în esență, nicicum. Respectiv, Ionel Bogdan (PNL – președintele formațiunii la nivel județean și al administrației maramureșene/Consiliul Județean) a cerut… Drusal să găsească o soluție (deși această atribuție contractuală revine exclusiv CJ Maramureș), Cătălin Cherecheș (PNȚCD – primar al Băii Mari și generatorul scandalului cu UDMR) a cerut… Drusal să continue să ridice deșeurile și să le arunce la un depozit neautorizat pentru deșeuri menajere, pentru că acuși-acușica vin mașinile pe care le-a comandat și apoi aruncă el gunoiul la respectivul depozit neautorizat din Baia Mare, că el n-are nicio treabă cu respectarea legilor de mediu, doar le-a mai încălcat în decembrie 2021, când a dispus să se arunce un munte de gunoi pe malul Săsarului (pe strada Europa), a fost amendat și a plătit amenzile din bugetul orașului și nimeni n-a zis nimic, pentru că orașul e unul de mult captiv.

 

Cam astea au fost reacțiile… Administratorul public al județului (Claudia Maria Breban) a aflat de marea problemă abia după-amiază, motivând că acest contract de depozitare a deșeurilor are ca adresă de comunicare una generală (la comun) și că la ei (CJ Maramureș) durează mult până când își face circuitul și ajunge la decidenți, iar dacă a ajuns vineri, la ora 14.00, când cea mai mare parte a bugetarilor au rupt deja ușa să plece-n weekend, e sortită pierzaniei.

 

Primarul Cherecheș chiar a convocat o ședință de comandament, cu instituțiile abilitate (Agenția de Protecție a Mediului, Direcția de Sănătate Publică, ADI Deșeuri etc.), dar n-a venit nimeni, pentru că… era vineri, ora 17 (!), bugetari. Deci, nu s-a făcut NIMIC, nu există nicio soluție viabilă, legală și aplicabilă începând de mâine.

 

Ce e sigur?

 

… sigur e că de sâmbătă, 1 octombrie 2022, nu se mai ridică deșeurile menajere. 250 tone de deșeuri pe zi rămân în tomberoane. Apoi lângă, apoi se transformă-n grămezi, munți escaladați de șobolani… Cunoașteți, doar am mai trecut prin asta în decembrie 2021. Bine, nu toți, primarul Cherecheș n-a trecut, pentru că el a plecat în străinătate, să nu-i pută.

 

Conducerea Drusal a precizat, pentru 2mnews, că firma este organizată astfel încât să reia activitatea de colectare imediat ce se îndeplinesc condițiile legale pentru aceasta activitate și că singura concesie pe care o poate face este de a ridica deșeurile reciclabile. Pregătiți-vă de impactul olfactiv.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

4 COMENTARII

  1. Aceeași poveste și plătim o grămadă de bani pentru salubrizare? Jos primarul Cătălin Cherecheș. Am crezut ca e un om serios, am fost empatica când a fost condamnat și el deschide kauflanduri în toate colturile și țăranii varsă laptele la gunoi. E debandada în oraș din toate punctele de vedere și acest primar susține Țiganiada. Sa vina altcineva în funcția de primar, un familist, nu unul care umbla teleleu cu toate femeile. Ce exemplu e asta? M-a dezamăgit complet. E un om fatarnic, nu-i pasa decât de interesele lui.

    • Mai alegeți-l încă odată babe și moși,că pe voi „seniorii” vă pupă-n fund toată ziua…cu ajutorul vostru de spălați pe creier a ajuns din pușcărie direct în primărie!
      Îl meritați…. să vină personal cu Porche-ul să vă strângă lăturile!

  2. Dezinformare !!!
    Avem solutia. Le ducem acasa la managerul de proiect super-groapa.
    Managerul de proiect rezolva totul. Daca e necesar mai facem pentru ea o functie. Doua. Cate e nevoie.
    Sarumana Kake, rezolvam. Stai linistit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here