CONTRACT – Centrul de Vizitare din Pasul Prislop intră în reparații capitale, în urma unei investiții de peste 1 milion de lei: află identitatea executantului

0
528

TURISM – PASUL PRISLOP. Administrația publică a județului Maramureș, controlată din postura de președinte de Ionel Bogdan (PNL), a semnat joi, 25 ianuarie 2024 un contract în valoare de peste 1 milion de lei (exact: 1.071.347,99 lei, sumă care include TVA) și care vizează execuția reparațiilor capitale și punerea în siguranță a Centrului de Vizitare din Pasul Prislop – Parcul Național Munții Rodnei. Construcția, edificată în 2016, trebuie reabilitată în 6 luni (de la data emiterii ordinului administrativ de începere) și lucrările sunt garantate 2 ani.

 

Contractul a fost semnat cu firma borșeană Yanis Nord, controlată scriptic de Claudia Maria Danci (asociat unic) și faptic de Ioan Danci (care o și administrează). Specializată în construcția clădirilor, firma din Borșa, care a mai contractat lucrări cu Consiliul Județean Maramureș încă din anul 2020, dar acesta este de departe cel mai semnificativ, a închis anul 2022 cu o cifră de afaceri de 13,23 milioane de lei și un profit net de 3,53 milioane de lei, indicatori financiari realizați cu 23 de angajați, dar și cu datorii de 12,79 milioane de lei.

Firma borșeană va trebui să refacă hidroizolațiile la terasa din zona foișorului de lemn (165 mp), să refacă podestul și scările de acces, să înlocuiască centrala termică și să realizeze anumite instalații termice, să reabiliteze sala de expoziții, să înlocuiască tâmplăria exterioară și să construiască un adăpost pentru generatorul electric.

 

Despre Centrul de vizitare de pe Pasul Prislop

 

Parcul Naţional Munţii Rodnei (foto mic dreapta – Vârful Roșu), înființat în mai 2004, are o suprafaţă de 47.202 hectare (este al doilea parc naţional ca mărime din ţară) – de la Pasul Şetref până la Pasul Rotunda și de la Pasul Prislop până în Valea Vinului – și adăpostește numeroase specii de faună și floră, endemite și relicte glaciare.

Necesitatea construirii unui Centru de vizitare a Parcului Naţional Munţii Rodnei este un proiect despre care s-a discutat încă din anul 2008, mult timp disputându-se cine îl va crea: Maramureșul (care are doar 20% din suprafața Parcului) sau Bistrița-Năsăud (care are cea mai mare suprafață, 80%). Până la urmă au câștigat maramureșenii (care au cofinanțat proiectul cu 600.000 euro), acesta fiind edificat în Pasul Prislop, acesta fiind cel mai vizitat punct din Parcului Naţional Munţii Rodnei (cu circa 4.000 vizitatori/an, cu un vârf în lunile de vară).

 

Proiectul a însemnat o investiție de 2,5 milioane de euro (cea mai mare parte a finanțării fiind primită de Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei prin Programul Operaţional Sectorial. În acest centru, turiștii pot viziona filme tematice despre flora şi fauna din parc și pot porni în drumeţii însoţiţi de ghizi.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here