CERCETARE – Șase biserici de lemn din Zona Codrului vor fi datate prin metode științifice

0
295

DENDROCRONOLOGIE. Șase biserici de lemn din Zona Codrului, cele din satele Noțig, Ulciug, Orțâța și Bicaz, Arduzel și Corund vor fi datate prin metode științifice în cadrul proiectului „Biserici de lemn din Zona Codrului. Tururi virtuale” – pentru primele patru au fost deja prelevate probele necesare pentru realizarea investigațiilor dendrocronologice, pentru ultimele două se vor preleva probe în aceste zile.

 

Pentru a determina științific anul construcției unei biserici de lemn, precum și pentru identificarea transformărilor suferite de aceasta de-a lungul timpului, datarea pe baza inelelor anuale ale arborilor este cea mai exactă și mai la îndemână tehnică disponibilă. În România, din cele peste 1.400 de biserici de lemn vechi ce încă se păstrează, mai puțin de 50 au fost investigate dendrocronologic.

 

Proiectul, coordonat de Rada Pavel de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovara Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, presupune cercetarea, fotografierea și filmarea a 18 vechi biserici de lemn codrenești, la final acestea putând fi vizitate virtual (interior și exterior).

 

Bogdan Ilieș, doctor în istorie și vicepreședintele Asociației Arhaic, a precizat că „au fost alese pentru datare acele biserici despre care tradiția reține că ar fi fost mutate din alte localități, cele care nu au o datare certă dată de o pisanie sau de alte documente provenite din arhive sau pentru care s-a simțit nevoia unei cunoașteri mai detaliate a evoluției lor constructive, trăsăturile arhitecturale respectiv decorurile pictate ale acestor edificii de cult indicând posibilitatea realizării lor de către aceiași meșteri dulgheri, respectiv meșteri zugravi”.

 

Proiectul „Biserici de lemn din Zona Codrului. Tururi Virtuale” este derulat de 9 instituții și asociații, se derulează în perioada august-noiembrie 2021 și vizează cercetarea și promovarea a 18 biserici de lemn cu statut de monument istoric din Zona Codrului, aflate pe teritoriul județelor Maramureș, Satu Mare și Sălaj. La mijlocul lunii noiembrie 2021, informațiile vor fi prezentate pe website-ul www.culturamm.ro (cei interesați pot observa evoluția proiectului urmărind pagina www.facebook.com/culturatraditionala).

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here