CELEBRARE – Ionel Bogdan: Recunoștință poporului polonez cu ocazia împlinirii a 100 de ani de relații militare internaționale româno-polone

0
246

EVENIMENT DIPLOMATIC. Cu prilejul împlinirii a 100 de ani de relații militare internaționale româno-polone, astăzi a avut loc o acțiune organizată la Monumentul Legionarilor Polonezi din Berbești, dedicată evenimentelor din 3-6 octombrie 1914, când satele maramureșene, aflate sub ocupație rusă, au fost eliberate de legionarii polonezi. Monumentul Legionarilor Polonezi din Berbești este  ridicat în memoria acestor eroi.

 

La eveniment au participat ambasadorul Poloniei în România, Excelența Sa, Maciej Lang, președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, președintele Asociației “Res Carpathica”, Jan Sklodowski, primarul comunei Giulești, Laurențiu Batin, prefectul Maramureșului, Vlad Duruș, personalități marcante din domeniul istoriei, culturii și efective armate polone și române.

 

Cu această ocazie a fost oficiată Sfânta Liturghie de către preoți ai Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului și preoți militari polonezi, au fost depuse coroane de flori și au fost trase 3 salve de armă, pentru a omagia memoria celor 6 polonezi care au luptat pentru libertatea maramureșenilor.

 

În cadrul evenimentului, ambasadorul Poloniei a fost decorat cu Distincția Culturală “Nicolae Steinhardt” de către un reprezentant al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. Manifestarea s-a încheiat cu recitarea poeziei ”O scrisoare de la Muselim-Selo” de George Coșbuc, de către actorul Dorel Vișan, care a fost invitat de onoare al evenimentului.

 

Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș, a transmis în cadrul evenimentului: “La acest moment important, când Polonia aniversează 100 de ani de la recâștigarea independenței și când se împlinesc tot atâți ani de la semnarea Convenției de alianță defensivă între Regatul României și Republica Polonă, oferim întreaga noastră recunoștință unui popor care, deși a trecut prin provocări istorice majore, a dat mereu dovadă de  demnitate și de  deschidere în relația cu România. Relațiile bilaterale româno-polone au urmat o traiectorie ascendentă de-a lungul anilor, fiind consolidate de idealurile comune de menținere a păcii și de buna cooperare pe multiple planuri.”

 

Ambasadorul Poloniei în România, Maciej Lang, a vorbit în cadrul evenimentului despre importanța menținerii relațiilor de prietenie și colaborare între România și Polonia: “La 100 de ani de la câștigarea independenței Poloniei, ne bucurăm să celebrăm și 100 de ani de relații bilaterale cu România, în care am colaborat atât pe plan militar, cât și civil. Mă bucură faptul că strămoși noștri, care au luptat pentru libertate, sunt omagiați aici în Maramureș, iar în memoria lor se organizează slujbe de de pomenire. Pe viitor ne dorim să dezvoltăm relațiile de colaborare cu România și cu județul Maramureș”.

 

În cadrul vizitei sale în România, ambasadorul Maciej Lang a avut și o întâlnire de lucru la Consiliul Județean Maramureș cu Ionel Bogdan, președintele instituției, pentru a discuta despre dezvoltarea relațiilor de colaborare în plan economic.

 

“Am discutat împreună cu oaspetele polonez despre oportunitățile economice pe care le oferă Maramureșul și despre deschiderea noastră spre investiții noi, în parcurile industriale pe care le realizăm în județ. Potențialul Maramureșului trebuie valorificat la maxim, iar atragerea de investitori în zonă reprezintă una dintre prioritățile mandatului meu”, a declarat Ionel Bogdan, președintele CJ Maramureș, în urma întâlnirii cu ambasadorul Poloniei în România.

 

Biroul de presă al Consiliului Județean MaramureșATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here