AVERTIZARE – Cod roșu de caniculă în Maramureș, timp de două zile: temperaturi de până la 38 de grade Celsius, recomandările specialiștilor

0
467

CANICULĂ ÎN MARAMUREȘ. Capriciile timpului se resimt din plin în aceste zile în județul Maramureș. După ce miercuri, 23 iunie 2021, meteorologii au emis Cod portocaliu de vreme rea (în zona de munte, la peste 1.800 de metri altitudine, precum şi localitatea Borşa), începând de joi și până la finalul zilei de vineri Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o nouă avertizare, de această dată de Cod roşu de caniculă.

 

Conform prognozei, în zilele de 24 şi 25 iunie, în judeţul Maramureş se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei (cuprinse între 35 şi 38 de grade Celsius în timpul zilei și între 20 și 24 de grade Celsius în cursul nopţii – temperaturile resimțite vor fi mai mari).

 

Recomandări anti-caniculă

 

Recomandările specialiștilor privind protecţia populaţiei pe timpul caniculei fac referire la limitarea deplasărilor: acestea sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spaţii publice). De asemenea, se recomandă evitarea aglomeraţiilor, expunerea la soare şi efortul fizic intens între orele 11-18 şi purtarea hainelor lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare.

 

Regimul alimentar este indicat să fie echilibrat şi variat, insistând pe produsele cu valoare calorică mică, cu 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe şi ceaiuri călduţe, fructe şi legume (pepene, prune, roşii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă).

 

Medicii recomandă să se evite băuturile ce conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare, alimentele cu un conţinut sporit de grăsimi, în special de origine animală şi mai ales alcoolul (inclusiv bere, deoarece deshidratează organismul).

 

Menţineţi legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilităţi), interesându-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistenţă ori de câte ori au nevoie. Nu lăsaţi copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme. Cereţi sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferinţă manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră. Creaţi un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here