CE, NU-I BINE? – Președintele Tribunalului Maramureș, Alexandru Lucian Verdeș, a doua oară consecutiv președinte al Biroului Electoral de Circumscripție Ulmeni, unde soția sa este subalterna primarului-candidat Morar

6
2163
Lucian Morar, Alexandru Verdeș

FERICITA COINCIDENȚĂ. Pentru a doua oară consecutiv la alegerile locale din orașul maramureșean Ulmeni, în funcția de președinte al Biroului Electoral de Circumscripție a fost desemnat ditamai președintele Tribunalului Maramureș, judecătorul Alexandru Lucian Verdeș.

 

Sigur, este o coincidență, o întâmplare fericită, judecătorul Verdeș fiind bun prieten cu primarul din Ulmeni, Lucian Ioan Titus Morar (un pesedist pe stil nou), care este și angajatorului soției șefului Tribunalului (aceasta este angajată la primăria Ulmeni în funcția de consilier al viceprimarului, implicit subalternă pe linie administrativă a primarului Morar – nu a putut fi angajată chiar consilier al prietenului soțului ei, primarul, pentru că acesta avea deja completate cele două locuri de consilier personal).

 

Tot pentru a doua oară consecutiv și în acest an, ca și la alegerile din septembrie 2020, locțiitorul președintelui BEC Ulmeni a fost desemnat Gheorghe Nicolae Matei. Acesta este… secretarul general al Primăriei Ulmeni. Adică subalternul administrativ al primarului Morar.
Deci, la alegerile locale din 2024, la BEC Ulmeni a fost refăcută 100% conducerea BEC-ului de la alegerile locale din 2020. Pentru că totul a funcționat perfect, iar ce funcționează perfect, nu modifici, să fie clar pentru toată lumea. Bine, acum să fim mai puțin naivi și să nu punem totul pe seama întâmplării: cine și cum/în baza căror criterii desemnează președinții BEC-urilor și locțiitorii acestora?

 

Conform legii, desemnarea preşedintelui biroului electoral de circumscripţie şi a locţiitorului acestuia se face în şedinţă publică de către preşedintele tribunalului. În cazul de față, de judecătorul Verdeș. Zice legea așa: Desemnarea se face prin tragere la sorţi, dintre magistraţii şi ceilalţi jurişti (înscrişi în Corpul experţilor electorali care au o vechime în specialitate de cel puţin 5 ani) pe baza criteriului apropierii domiciliului sau reşedinţei de localitatea sau subdiviziunea administrativ-teritorială în care va funcţiona biroul electoral de circumscripţie.

 

Lista magistraţilor care participă la tragerea la sorţi se întocmeşte de către preşedintele tribunalului (în cazul de față, de judecătorul Verdeș), iar cea a juriştilor care îndeplinesc condiţiile de Autoritatea Electorală Permanentă.

 

Bine, unde locuiește președintele Tribunalului Maramureș? În Ulmeni, veți crede. N-a fost chiar simplu să aflăm, pentru că are trei case și un apartament în trei localități din Maramureș. Dar am aflat: în Lăpușel. La 24,5 kilometri de Ulmeni. O aruncătură de băț. Bine, o aruncătură mai puternică. Dar suficientă pentru a fi considerată reușită. De tip win-win.

 

Biroul Electoral Central (BEC) a decis, în ultima perioadă, reluarea operaţiunilor de desemnare a preşedinţilor şi/sau locţiitorilor Birourilor Electorale din 6 judeţe, după ce a primit mai multe contestaţii care vizau modul în care au fost compuse respectivele Birouri electorale de circumscripţie. Cele mai multe dintre deciziile BEC au fost motivate prin nerespectarea criteriului de proximitate a locuinței/reședinței la desemnarea preşedinţilor birourilor electorale de circumscripții.

 

Surse politice implicate și decidente au precizat pentru 2mnews că, din cauza situației generate de autodesemnarea judecătorului Verdeș ca președinte al Biroului Electoral de Circumscripție va fi înregistrată la BEC o contestație privind compunerea birourilor electorale de circuscripție (locale) din Maramureș, pentru că nu s-a ţinut cont de criteriul apropierii de domiciliu, cerând reluarea procedurilor de desemnare a președinților și locțiitorilor. Asta e latura legală, cea morală, în care președintele instanței supreme din județ se desemnează conducător al BEC-ului din UAT-ul prietenului său, care este și candidat și angajatorul soției sale, este una subiectivă de care un președinte de Tribunal ar fi trebuit să țină totuși cont.

 

Pentru cei mai puțin informați: ce face un președinte BEC local? În cazul unui vot egal al BEC-ului, votul său e decisiv. Iar BEC-ul soluționează tot ce ține de alegeri în respectiva circumscripţie (UAT). Printre altele, înregistrează și soluționează candidații și listele de candidați, desemnează reprezentanţii partidelor politice în birourile electorale ale secţiilor de votare, distribuie buletinele de vot, ştampila de control şi ştampilele cu menţiunea „votat”, rezolvă contestaţiile, comunică rezultatul alegerilor primăriei.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

6 COMENTARII

  1. AOLEEEEUUUU mama noastra !!!!!!! Daca asa arata un Presedinte de Triunal in Maramures in 2024, daca aceasta este atitudinea, aspectul si respectul lui fata de functia publica pe care o reprezinta inseamna ca inca mai avem reministente si comportament de ev mediu. O functie publica importanta intr-un oras este oglinda orasului (la noi nu este cazul puscariasi, drogati, spagari, interlopi, etc) Cel ce ocupa o astfel de functie trebuie sa fie un etalon urban al onoarei, al cinstei, al demnitatii, , trebuie sa aiba caracter si aspect impecabil, comportamentul si corectitudinea trebuie sa fie oglinda deontologica a acestuia. Un astfel de om trebuie sa emane intelectualitate si decenta, tebuie sa se inconjoare de somitati intelectuale si manageriale, de oameni de cultura si de inalta calitate morala. Pe cand la noi in urbe si judet ce sa mai vorbim de standarde inalte, aici cei ce sunt in functii publice vitale sunt inconjurati de locotenenti, cumetri, fini, nepoti, amante si aserviti .

  2. Verdeș a fost milițian la TF în Gara Baia Mare, nevasta lui e doar pe statul de plată la Ulmeni, că nu servește program de lucru. Moraru are intrări pe la sălile de instanță, stă în spate, în sala judecatorilor și ascultă declarații de pe la procese. L-am văzut, e bifat. Curând nu va mai merge nicăieri.

  3. Comentariul meu este off-toppic . Oricine poate afla de pe net că pe locul 2 la contributorii județului e localitatea Fărcașa , pe primul loc fiind orasul Baia Mare . . Orașul Ulmeni nici nu e in primii 10 . În condițiile în care probabil foarte multi oameni din orașul Ulmeni și satele lui , lucrează la Eaton in Fărcașa , extrapolând , putem considera real că , orașul Ulmeni e de fapt un cartier ( neoficial ) al localității Fărcașa . Fara a exagera .
    E rușinoasă situația în care a ajuns ? E !!! Dar , asta e , atât s-a putut !
    Totul pornește de fapt de la cum gândesc oamenii . Restul sunt scuze , jenante .
    Orașul Ulmeni , cartier al comunei Fărcașa .
    Atât s-a putut .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here