ARTIȘTI – PRIETENI AI COPIILOR AUTIȘTI – La Teatrul de Păpuși din Baia Mare, concert caritabil de Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului

0
167
Grup Lira și Florin Ștefan

EVENIMENT. Asociația pentru Autism Magia Unicornilor organizează marți, 2 aprilie 2024, de la ora 18.00, la Teatrul Municipal Baia Mare – Secția Păpuși, concertul caritabil „Am un prieten autist”. Evenimentul celebrează într-un mod deosebit Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului, alături de artiști de toate vârstele, prieteni ai copiilor autiști. Concertul va fi prezidat de Marilena Florescu, o mare iubitoare a artelor muzicale. Accesul publicului este gratuit.

 

Pe scenă va urca Grupul Lira, ansamblu vocal-instrumental înființat și coordonat de muzicianul Florin Ștefan. Format din artiști de vârste diferite, Grup Lira Maramureș unește toate formele artei muzicale în sunete, imagini, poezie și abordează stiluri muzicale diferite, de la rock la folk, la arhaic.

 

Concertul caritabil „Am un prieten Autist” va fi completat de formația școlii de muzică BiAcademy Music School (foto mic dreapta) – coordonați de artistul și profesorul Petru Damșa, respectiv de cântăreața Bianca Jarda.
Suntem încântați să anunțăm că acestui proiect unicat s-a alăturat cu inima deschisă și formația Blues Lovers (foto mic stânga). Trupa este bine cunoscută publicului băimărean, ea participând la diverse evenimente caritabile sau mondene din urbea noastră. Fondatorul și toboșarul trupei, Miși Galko, a reușit să coaguleze în acest proiect muzical mari pasionați ai bluesului și nu numai: Monica Duma – voce; Ovidiu Busueoc – clape, chitară și voce; Maksai Mihaly – chitară; Lorand Szekely și Zoli Sabo – chitara;  Johnny Dițu – bass.

 

Fondurile strânse în urma acestui eveniment caritabil vor ajuta zecile de familii din Asociația pentru Autism Magia Unicornilor să-și plătească terapiile lunare, care încep de la 3.000 lei și pot depăși 1.000 euro pe lună, în funcție de nevoile și afecțiunile conexe pe care le au copiii autiști.

 

Autismul este o tulburare de dezvoltare care afectează mai ales comunicarea și interacțiunea socială. Cele mai întâlnite terapii pentru autiști includ terapia comportamentală intensivă, terapia logopedică și terapia ocupațională. Dar pentru că acestea costă foarte mulți bani și sunt prea puțin acoperite din bugetul de stat alocat persoanelor cu dizabilități, mulți copii riscă să nu poată deveni niciodată adulți funcționali, în lipsa terapiilor adecvate.  Și e păcat să pierdem atât de mulți copii care pot ajunge utili societății.
Am înființat Asociația pentru Autism Magia Unicornilor aături de alți 7 părinți de copii autiști, în primăvara anului 2022, și ne-am propus să ajutăm cât mai multe familii să depășească bariera financiară în recuperarea copiilor lor. În paralel, ne-am propus să răspândim informații noi despre autism în societatea noastră, pentru ca niciun autist să nu mai sufere din pricina ignoranței celor din jur, a precizat președintele ONG-ului, Răzvan Dan Dragu.

Conform datelor statistice oferite de psihologul clinician Monica Bas, 5% dintre copiii care frecventau creșele din Baia Mare anul trecut sunt autiști, iar numărul copiilor neuro-diverși este în continuă creștere. Incidența la nivel mondial a autiștilor este de 1 la 100 de nașteri. Drept pentru care se impun măsuri de conștientizare și de integrare a autiștilor mai active din partea societății civile și a sistemului public.

 

Asociația pentru Autism Magia Unicornilor



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here