APARIȚIE EDITORIALĂ – Maramureșeanul Dorin Ștef a lansat cea de-a treia ediție a „Dicționarului de regionalisme și arhaisme din județul Maramureș”

0
443

MARAMUREȘ. La editura Casa Cărții de Știință din Cluj-Napoca a apărut ediția a treia a lucrării „Dicționar de regionalisme și arhaisme din județul Maramureș”, autor Dorin Ștef (foto mare stânga). Volumul, realizat în condiții grafice deosebite la Tipografia Surorile Lauretane din Baia Mare, are 448 de pagini și cuprinde peste 7.800 de cuvinte glosate, majoritatea regionalisme, dar și termeni care aparțin deja fondului pasiv al graiurilor nordice. Fiecare articol este tratat nu doar din punct de vedere semantic, ci și etimologic, iar în unele cazuri sunt inserate citate ilustrative din documente folclorice sau dialectate, precum și reflexe toponimice și antroponimice.

 

Este singura lucrare monografică de acest gen, dedicată lexicului din județul Maramureș, un instrument de lucru util cercetării culturii tradiționale din acestă regiune care se adaugă prețioaselor culegeri și antologii de folclor și studiilor de specialitate realizate în ultimul secol.

 

„Triumful globalizării va duce la atrofierea elementelor de cultură populară. Astfel, dicționarele de regionalisme, câte se vor afla, vor deveni la un moment dat adevărate depozite de arhaisme. De aceea putem spune că ele vor căpăta, în egală măsură, valoare de document și izvor istoric”, a precizat Dorin Ștef.

 

2mnewsATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here