LICITAȚIE – „Boogeyman” de pictorul băimărean Adrian Ghenie, vândută cu peste 5,3 milioane de euro

0
221
„Boogeyman” - Adrian Ghenie

ARTĂ. “Boogeyman”, o lucrare de mari dimensiuni (2 x 3,35 metri) a pictorului băimărean de Adrian Ghenie, cel mai bine cotat pictor român, a fost vândută, în acest weekend, la casa de licitații Sotheby’s din Londra, cu suma de 4,85 milioane de lire sterline (echivalentul a 5,5 milioane de euro).

 

Pictura, realizată în 2010, face parte din seria Apariția, extrem de apreciată de critici și colecționari, și reprezintă o scenă din studioul artistului, cu Ghenie așezat central într-un fotoliu, cu spatele la privitor, și o siluetă enigmatică, într-un costum negru și o pălărie de epocă, în partea dreaptă a tabloului, ca o dominantă prezență de rău augur.

 

Lucrarea a fost vândută de un colecționar care o cumpărase de la o galerie de artă din Berlin, unde Ghenie s-a stabilit după absolvirea Universității de Artă din Cluj-Napoca. Recordul pentru o lucrare realizată de pictorul băimărean este deținut, în continuare, de “Nickelodeon”, vândut pentru 7,1 milioane lire sterline (echivalentul a peste 8 milioane de euro).

 

Născut la Baia Mare, în 13 august 1977, Adrian Ghenie (foto) a copilărit pe strada Barbu Delavrancea, urmând cursurile Școlii de Arte din Baia Mare, iar apoi ale Universității de Arte din Cluj-Napoca. Recent, Ghenie a fost propus la premiul Academiei Române pentru pictură, distincție care se acordă o singură dată unei persoane, ca urmare a reprezentării României la Bienala din Veneția din 2015.

 

2mnewsATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ