EXCLUSIV – Administrația Maramureșului vrea să cumpere ruina castelului de la Pribilești, după ce în 2007 a refuzat acest lucru: află controversele și prețul

3
1120

ADMINISTRAȚIA DE TRANZACȚII IMOBILIARE SRL. Administrația județului Maramureș (Consiliul Județean) vrea să cumpere castelul de la Pribilești, mai exact ce a rămas din acesta, respectiv o ruină pe care nu vrea să o cumpere nimeni, cu suma de… 210.000 de euro.

 

Controversații proprietari ai castelului

 

Castelul a fost construit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, inițial sub forma unui conac, pe un singur nivel, de contele maghiar Teleki Géza (născut în Dej, în foto mic dreapta), fost ministru de interne al Regatului Ungariei (între 1889-1890). În 1897, conacul a fost supraetajat și modernizat în stil eclectic, fiind folosit ca reședință de vară a familiei nobiliare Teleki.

 

După moartea lui Teleki Géza (1913) și până în 1941, a fost administrat de fiul acestuia, contele Teleki Pál (foto mic stânga) fost prim-ministru al Ungariei (în perioadele 1920-1921 și 1939-1941), rămas în istorie ca un anti-evreu, fiind considerat „unul dintre cei mai consecvenți politicieni antisemiți din perioada post-Trianon” (este cel care, în 1940, s-a întâlnit în Germania cu Adolf Hitler și i-a propus deportarea evreilor din Europa după încheierea războiului).

 

În aprilie 1941, guvernatorul filo-nazist Miklós Horthy îl determină pe propriul său prim-ministru, Teleki Pál, să se sinucidă (conform codului onoarei nobililor), după ce acesta a semnat (la 12 decembrie 1940) Tratatul de prietenie cu Iugoslavia, iar la 2 aprilie 1940 Horthy a permis trupelor naziste să treacă prin Ungaria pentru a ataca și ocupa Iugoslavia.

 

În noaptea de 2 spre 3 aprilie 1940, Teleki Pál și-a tras un glonte în cap. În nota de adio a scris, printre altele: “Ne-am încălcat cuvântul (n.red., față de iugoslavi) – din lașitate (…) Națiunea (n.red., maghiară) o simte, și i-am terfelit onoarea. Ne-am aliat cu ticăloșii (…) Vom deveni mincinoși! O națiune (n.red., maghiară) a gunoiului. Nu am reușit să te apăr. Sunt vinovat”.

 

La 6 aprilie, Germania nazistă a declanșat Operațiunea Pedeapsa, bombardând Belgradul. Sinuciderea lui Teleki Pál a vizat absolvirea sa și a poporului maghiar de trădare, a susținut ulterior Winston Churchill, prim-ministru al Regatului Unit. Dar a fost în van, puterile europene pedepsind apoi politic, economic și diplomatic Ungaria.

 

Năruit de comuniști, cumpărat de urmașul englez”

 

După război și impunerea de sovietici a comunismului la puterea din România, castelul a fost naţionalizat și i s-a dat diverse întrebuinţări (sală de baluri, cinema, depozit pentru cereale, sediu al Cooperativei Agricole de Producţie). După evenimentele din decembrie 1989, starea imobilului era deja una foarte proastă. În mod paradoxal, domeniul ruinat de la Pribilești nu a fost revendicat de moştenitorii familiei Teleki, așa că în 2006 a fost trecut în proprietatea privată a comunei Satulung.

 

În anul 2007, administrația locală din comuna maramureșeană (condusă pe atunci de Augustin Panici – PD-L, partid absorbit ulterior de PNL) l-a scos la vânzare, motivând că nu are bani să-l reabiliteze și să-l întrețină. La fel de paradoxal (dacă ne gândim la ce se întâmplă acum), Consiliul Județean, condus și atunci de un liberal (respectiv de Francisc Marinel Kovacs, aflat și acum în forul deliberativ al județului din postură de consilier județean PNL), nu a vrut să cumpere clădirea.

 

A cumpărat-o Peter John Tweedie, prezentat ca fiind “un urmaş englez al familiei Teleki”. Tranzacția a fost făcută printr-un sereleu pe care acesta o deținea împreună cu soția sa, Mariana Tweedie, (Gipfix Construct din Bucureşti), care nu mai funcționează din anul 2010, la prețul de 244.000 de euro + TVA. După tranzacție, Tweedie trece bunul pe o firmă nou-înființată, Castelul Teleki SRL, și anunță că-l va reabilita până în decembrie 2009 și îi va da destinație turistică.

 

Numai că Tweedie n-a făcut practic nimic. A încercat să-l vândă, dar nu vrea nimeni să-l cumpere. În 2019, în disperare de cauză, l-a livrat Casei de licitații Artmark, prețul de pornire fiind 275.000 de euro (echivalentul sumei cu care-l cumpărase). Dar nu trebuie nimănui o ruină amplasată într-o zonă total neturistică.

 

Nu s-a vândut, deși imobilul este clasat ca “monument istoric de clasă A”. Sigur, din castel au mai rămas doar zidurile și acoperișul. Are o suprafață construită de 589 de metri pătrați + o anexă de aproape 300 de etri pătrați (suprafața totală a terenului fiind de peste 6.700 de metri pătrați – atât a mai rămas din parcul de peste 16 hectare, cu stejari canadieni, care înconjura inițial edificiul).

 

Ce se întâmplă acum

 

După ce Tweedie a dat chix cu casa de licitații, a scăzut din pretențiile financiare, acceptând să-l vândă și-n pierdere, numai să scape de el. Statul a zis că nu e interesat, dar, surpriză, e județul (după ce n-a fost în 2007, când nu era chiar atât de ruinat ca acum). În acest an, firma lui Tweedie a trimis la CJ Maramureș intenția de vânzare a ceea ce a mai rămas din castelul din Pribilești (aveți imagini detaliate în galeria foto de la finalul articolului). Prețul cerut CJ Maramureș este de 210.000 euro.

 

Președintele CJ Maramureș, Ionel Bogdan, a întocmit deja proiectul de hotărâre în care zice că e bine ca județul să-l cumpere, pe considerent că administrația județeană “și-a propus achiziționarea unor imobile monumente istorice, imobile emblematice pentru județul nostru,  pe care să le reabiliteze și să le redea circuitului turistic și nu numai”. Trecând peste faptul dovedit în istoria economică că e o prostie (instituțiile statului având alte atribuții și dovedindu-se ca fiind cel mai prost administrator), rămâne prețul: 210.000 euro.

 

În urmă cu puțin timp, administrația județului Maramureș a mai decis achiziția unei case (retrocedată lui cetățenei maghiare Platthy Katalin, urmașa fostului proprietar) situată în Centrul Vechi al Băii Mari, cea în care este sediul UDMR, la prețul de 400.000 de euro. În acest ritm, CJ Maramureș riscă să se transforme într-o agenție imobiliară. Deocamdată nu discutăm despre banii necesari reabilitării acestor clădiri și despre raportul investiție-utilitate ulterioară… Deocamdată.

 

 

* Fotografiile care ilustrează articolul sunt realizate de Gabriel Ghizdavu

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here