ALEGERI – Doi magistrați din Maramureș și-au depus candidatura pentru funcția de membru al noului Consiliu Superior al Magistraturii

0
1538

MAGISTRAȚI – CANDIDAȚI. Doi magistrați din Maramureș și-au depus candidatura pentru funcția de membru al noului Consiliu Superior al Magistraturii (CSM), instituția publică care are rolul de garant al independenței justiției.

 

Candidați: un judecător și un procuror

 

Din Maramureș și-au depus candidatura un judecător și un procuror, respectiv judecătorul Dorin Danci (Tribunalul Maramureș) și procurorul Vasile Adrian Buzan (Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș – acesta este prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș și activează cu delegare la parchetul din județ din primăvara anului trecut).

 

Implicit, judecătorul Danci va candida pe unul dintre cele două locuri repartizate la nivel național judecătorilor de tribunale, iar procurorul Buzan pe unul dintre cele două locuri repartizate la nivel național procurorilor de la parchetele de pe lângă tribunale.

 

Judecătorul Danci

 

Judecătorul Dorin Danci (foto mic stânga) a candidat și în 2016 pentru funcția de membru al CSM, pe cele două locuri repartizate judecătorilor de tribunale fiind 8 candidați (acum sunt 13). Judecătorul maramureșean a primit al 4-lea cel mai mare număr de voturi, 273 – în 2016, au fost aleși membri CSM judecătorii de tribunale Gabriela Baltag (Tribunalul Neamț – 779 voturi) și Evelina Mirela Oprina (Tribunalul Ilfov – 445 de voturi).

 

De asemenea, în 2016, la nivelul judecătorilor din judecătorii a candidat și judecător Cristian Romică Guluță (Judecătoria Sighetu Marmației). Au fost 5 candidați pentru cele două locuri în CSM, iar judecătorul Guluță s-a clasat pe locul 5, cu 134 de voturi – pe cele două locuri repartizate judecătorilor din judecătorii, în 2016 au fost aleși în CSM Mihai Andrei Bălan (Judecătoria Timișoara – 981 voturi) și Mihai Bogdan Mateescu (Judecătoria Râmnicu Vâlcea – 968 voturi).

 

În acest mandat (2016-2023), singurul magistrat din Maramureș ales membru CSM a fost procurorul Florin Deac (Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș). La nivelul procurorilor de parchete de pe lângă tribunale au fost 4 candidați pe cele două locuri. Procurorul Deac s-a clasat pe locul 1, cu 339 voturi – în CSM a mai acces și procurorul Nicolae Andrei Solomon (Parchetul de pe lângă Tribunalul București – 295 voturi).

 

În acest an și-a depus candidatura pentru a face parte din viitorul CSM, care își începe mandatul în 6 ianuarie 2023, și procurorul Vasile Adrian Buzan (Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș) pe unul din cele două locuri repratizate în CSM procurorilor de la parchetele de pe lângă tribunale (la această poziție mai candidează din partea tribunalelor afiliate Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj și prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, Sorin Emil Flonta).

 

Procurorul Buzan

 

Vasile Adrian Buzan este prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, și din 1 aprilie 2021 activează, cu delegație, ca procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş. Buzan, care a fost avocat al Baroului Maramureș, este procuror din anul 2010 (decretul prezidențial de numire în funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Șomcuta Mare a fost semnat în 29 iunie 2010).

 

Înainte de a fi desemnat prim-procuror adjunct la Satu Mare, Buzan – care este fostul ginere al fostului procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș și apoi avocat Octavian Gheorghe Cioltea, numit de apropiați și Bunicu’ sau nea Tavi (decedat în februarie 2020, la vârsta de 70 de ani) – a fost șeful Secţiei Judiciară la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sau Mare.

 

Din octombrie 2021, Buzan este procuror cu grad profesional de curte de apel (cel mai înalt grad profesional care poate fi dobândit de un magistrat prin concurs).

 

Ce este CSM
CSM este constituit din 19 persoane: 14 sunt aleși în adunările generale ale magistraților și validați de Senat (9 judecători și 5 procurori) – din rândul acestora se alege președintele și vicepreședintele -, 2 sunt reprezentanți ai societății civile (specialiști în domeniul dreptului) și 3 sunt ministrul Justiției, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) și procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ.

Un magistrat (procuror/judecător) poate avea un singur mandat în CSM (nu poate fi reînvestit), timp în care își suspendă activitatea de judecător, respectiv de procuror (adică nu mai pot participa la judecarea cauzelor în complete de judecată, respectiv la efectuarea actelor de urmărire penală).

În ultimele două componențe a CSM, magistrații din Maramureș au avut câte un reprezentant, ambii procurori (Bogdan Gabor – aprilie 2012 – ianuarie 2017 și Florin Deac – ianuarie 2017 – ianuarie 2023). Mandatul noilor membrii aleși în CSM începe în 6 ianuarie 2023 și este acum de 6 ani.

Conform regulamentului, din CSM fac parte 9 judecători (2 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, 3 judecători de la curțile de apel și Curtea Militară de Apel, 2 judecători de tribunale, tribunale specializate și Tribunalul Militar teritorial și 2 judecători de judecătorii și tribunale militare) și 5 procurori (1 procuror de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sau de la DNA-structura centrală, 1 procuror de la parchetele de pe lângă  curțile de apel și Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, 2 procurori de la parchetele de pe lângă tribunale, tribunale specializate și Tribunalul Militar Teritorial și 1 procuror de la parchetele de pe lângă judecătorii și de pe lângă tribunalele militare).

 

* Foto Dorin Danci: @luju.ro

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here