ADIO – A murit Ghiță Danciu, unul dintre marii folkiști ai Maramureșului: „Ș-am să plec fără să știu / Dus de dorul meu târziu”

5
7106
Ghiță Danciu (2 mai 1960 - 27 noiembrie 2019)

TRIST. În această dimineață, o miercuri înscrisă-n calendar ca 27 noiembrie 2019, a murit Ghiță Danciu (59 de ani), unul dintre marii folkiști ai Maramureșului. N-am pregătit/stocat/arhivat un articol  despre iminentul trist, pentru că n-aș fi vrut să fie valabil niciodată. Dar viața…

 

Ghiţă Danciu a fondat în urmă cu mai bine de 40 de ani, împreună cu Valentin Moldovan, grupul folk „Orizont ’77”, cel iremediabil vinovat de săvârșirea „Baladei fulgerată de vânt” (știți, „Rău mă dor ochii, mă dor”), dar și a altor multe zeci de cântece murmurate pe atât de multe scene, fie cu Cenaclul Flacăra, fie în turnee naționale, fie în festivaluri, ori cercuri restrânse, dar niciodată exclusiviste.

 

Ghiță Danciu nu a fost, ci rămâne unul dintre cei care respiră și promovează folk. Și a plecat pe lumină…

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

5 COMENTARII

  1. ODIHNEASCA-SE IN PACE!CONDOLEANTE FAMILIEI! M-AR BUCURA FAPTUL CA CEI CARE AU RAMAS FOLCHISTI IN mARAMURES PUTINI DAR BUNI SA FACA O SERA DE FOLK TRIBUT GHITA DANCIU!

  2. „Balada fulgerat de vânt” Versuri Ioan Voicu
    Muzica Valentin Moldovan
    Voce Ghiță Danciu
    Chitara și voce Valentin Moldovan

    GHIȚĂ Danciu, Orizont 77, „Nu te vom uita, te vom asculta cu inima la gură dintotdeauna și de acum ca și până acum” … Maria C. H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here