ADEVĂRUL CRUD DIN DOCUMENTE OFICIALE – Administrația din Baia Mare cheltuie 78% pentru funcționare, doar 22% pentru dezvoltarea orașului și este datoare vândută, în imposibilitatea de a-și plăti creanțe istorice

1
2306
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare

CUM STĂM CU BANII ORAȘULUI. În primele trei trimestre ale anului 2023, administrația publică locală din Baia Mare, controlată de edilul Cătălin Cherecheș (PSD), a reușit să colecteze doar 66,02% din veniturile proprii prognozate la începutul anului. Respectiv, din 410,36 milioane de lei programați a fi încasați la începutul anului 2023 în primele 3 trimestre, s-au colectat în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2023 doar 270,90 milioane de lei.

 

Toate sumele și procentele din această scriere sunt extrase de 2mnews din documente oficiale financiare ale Primăriei Baia Mare, semnate de primarul Cherecheș și de directorul executiv Economic al Primăriei, Carmen Pop, implicit au grad de veridicitate de 100%.

 

Din totalul banilor încasați efectiv, 78,02% au fost cheltuiți pentru funcționarea administrației și doar 21,98% au fost alocați pentru dezvoltare. Acesta este adevărul crud, care demonstrează o dată în plus miniciunile recitate de edilul municipiului la începuturile de an, când ni se servesc procente uriașe care vor fi alocate pentru dezvoltarea urbei. În fapt, mai puțin de un sfert din bani sunt repartizați acestei secțiuni.

 

La fel, în pofida minciunilor recitate public de primarul Cherecheș în urmă cu două zile, care, în pofida evidențelor agrumentate chiar de documentele oficiale financiare pe care le contrasemnează, acredita ideea că orașul nu are dificultăți financiare și că este solvabil, la finalul lunii septembrie 2023, municipalitatea Băii Mari înregistra plăți restante în cuantum de 40,33 milioane de lei (exact: 40.333.233,52 lei). Aceste datorii uriașe erau datorate de Primăria controlată de Cherecheș aproape în totalitate către furnizori, creditori din operaţiuni comerciale (exact: 39.695.455,52 lei).

 

Din suma de aproape 40 de milioane de lei datorată firmelor, organizațiilor și instituțiilor care au livrat bunuri sau au prestat servicii către municipalitate, peste 11,35 milioane de lei (exact: 11.359.660,24 lei) erau datorii de peste 120 de zile (bani ieșiți din termenul contractual: creanțe), iar 1,4 milioane de lei (exact: 1.410.868,76 lei) erau datorii mai vechi de… 1 an. Acesta este realitatea care argumentează suplimentar că primarul urbei minte premeditat și în privința situației financiare reale a orașului.

 

Baia Mare este unul dintre municipiile puternic dependente de sumele alocate de la bugetul statului, având un grad de autofinanțare de doar 26,43%.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Ne-a explicat dottore în Economie că PBM funcționeaza ca o firmă. Și cum e datina la noi, îți crești firma precum Făt Frumos într-un an cât alții-n șapte, făcând rulaj în pierdere. O mulgi cât poți de mult cu alte firme căpușă d-ale tale (în cazul primăriei, cu firmele de casă), apoi o bagi în faliment și-ți faci alta în loc, cu același sediu, obiectiv de activitate, aceiași angajați și dacă ai noroc de furnizori proști, chiar și cu aceași furnizori! În cel mai rău caz o faci pe un alt membru al familiei. Ce nu ne spune fanfaronul este că în locul unei primării falimentate nu poți face alta-n loc. Oricum îl doare-n fund de problemă, el e primar în etapa de devalizare, în cea de reorganizare o să fie altcineva. Așa că strategia lui e să nu mai rămână nimic de furat după el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here