A DEVENIT “PREA VIZIBIL” – Viceprimarul din Vișeu de Sus a fost destituit la ordinul primarului Coman Vărzaru’: 2mnews a stat de vorbă cu cel eliminat din conducerea administrativă a orașului

3
1385

MOTIVELE UNEI DEMITERI APARENT SURPRINZĂTOARE. Vineri, 27 octombrie 2023, viceprimarul orașului Vișeu de Sus, Marius Grad (PNL), a fost destituit din funcție de forul deliberativ (Consiliul Local), la ordinul primarului Vasile Coman „Vărzaru’”, edil ales tot pe lista PNL, după ce a trecut înaintea alegerilor din 2020 de la PSD în tabăra liberală.

 

Acum să explicăm motivele eliminării lui Marius Grad (38 de ani, de profesie inginer silvic) din conducerea administrativă a orașului, în contextul în care el era, practic, omul din teren al primarului, prezent în majoritatea marilor proiecte și coordonând și monitorizând buna desfășurare a acestora.

 

Motivele destituirii lui Grad

 

Coman Vărzaru’ va candida în 2024 aproape sigur din partea PSD, partid pe care îl promovează în toate ocaziile, prin apropierea de oameni din conducerea filialei județene, implicit este scăpat de sub controlul politic al conducerii județene a PNL. Deși el este cel care l-a impus pe Grad în funcția de viceprimar și cel care l-a propulsat public pe mai tânărul inginer silvic, care până în 2020 când a fost cooptat în PNL nu a mai făcut politică, motivațiile schimbării cu 90 de grade a considerației față de acesta sunt, în principal, două.

 

1) Candidând în 2024 din nou din partea PSD, Coman Vărzaru’ nu își dorește un contracandidat cu notorietate, care să aibă o bună percepție din partea electoratului, așa cum este în acest moment Grad. “Inițial, până s-a rezolvat problema primarului cu ANI, Grad a fost promovat de acesta fiind perceput de toată lumea ca viitor înlocuitor al lui Vărzaru’, dacă acesta avea să fie scos din joc în urma proceselor. După ce problema s-a rezolvat și Vărzaru a rămas în funcție, Grad nu a mai fost folositor, ci a devenit chiar un perciol pentru primar. Așa că l-a scos în afara jocului”, au precizat pentru 2mnews surse informate din administrație. Eliminarea potențialului viitor candidat al PNL de pe scena vizibilă a administrației locale este legată și de acest aspect: îndepărtarea din vizorul publicului a principalului contracandidat la viitoarele alegeri locale.

 

2) Însă principalul motiv al eliminării lui Grad din conducerea administrativă are legătură cu implicațiile financiar-economice. Grad a contestat calitatea unei lucrări de infrastructură rutieră (drumul Arșița), executată de firma de casă a lui Coman Vărzaru’, Conrep SA, motivând că nu poate semna o recepție parțială, din cauza faptului că inițial drumul a crăpat, fiind apoi acoperit cu un alt strat de asfalt.

 

Ce spune viceprimarul destituit

 

„Vă dați seama că eu nu știam ce au făcut cei de la Conrep după ce au ieșit la iveală defecțiunile tehnice de la Arșița – dacă le-au remediat în modul tehnic corect sau doar au acoperit crăpăturile. Am fost trimis când era turnat stratul nou de asfalt și pus să semnez recepția parțială. M-am opus, erau fonduri europene, finanțarea fiind pe Anghel Saligny, dar primarul m-a amenințat că asta o să îmi aducă schimbarea. Am semnat.

 

Apoi a mai fost un diferend de opinie atunci când am vrut să promovez înființarea unui depozit de lemn de către Primărie, orașul Vișeu deținând o mare suprafață de pădure. Prin înființarea acelui depozit de lemn, prețul lemnului ar fi scăzut considerabil în Vișeu, pentru că orașul controla tot lanțul economic, de la materia primă, până la livrare, iar în felul acesta puteam livra oamenilor lemn ieftin. Câștiga populația, dar pierdeau cei care exploatează pădurea și vând lemn (mai scump decât am fi putut vinde noi, administrația publică locală). Astea mi-au atras schimbarea.

 

Toți consilierii locali au votat așa cum le-a cerut primarul, pentru destituirea mea. Din cei 17 consilieri locali, 11 suntem de la PNL, 3 de la ProRomânia, 2 de la PSD și 1 de la Forumul Democrat German. Consilierii PNL au fost chemați de primar înaintea ședinței și au fost amenințați dacă nu votează pentru destituirea mea. Vă dați seama, oamenii au firme în oraș… Au votat toți, deși unii îmi sunt prieteni buni”, a declarat, pentru 2mnews, fostul viceprimar Marius Grad.

 

2mnews a cerut și președintelui PNL Maramureș, Ionel Bogdan, o reacție privind demiterea surprinzătoare a unui viceprimar PNL de un primar PNL (măcar scriptic, Coman este membru PNL), dar până la ora publicării nu am primit decât tăcere. Ce să spună și ei? Să recunoască faptul că l-au scăpat pe Vărzaru’ de sub controlul politic?

 

Astăzi, 27 octombrie 2023, a câștigat primarul Vărzaru’, un soi de despot local care le-a dat oamenilor senzația (falsă) că doar datorită lui s-au rezolvat unele probleme ale urbei. Însă peste un an urmează din nou alegerile locale. Penelistul Vărzaru’ o să treacă din nou la un alt partid, la PSD, recitând aceeași poezie patriotică pe care a recitat-o în 2020 când a trecut din PSD în PNL, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat și el n-ar fi un traseist politic în cel mai pur sens al expresiei. Dar poate nu o să și în 2024 rezultatul așteptat de Vărzaru’. Poate oamenii locului își vor dori și altceva decât pelicule de asfalt turnate prost, care să le ia ochii, sau polistiren lipit pe blocuri. Toate de aceeași firmă. A lui.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

  1. Varzaru este la fel de dăunător pentru Vișeu cum e Cherecheș pentru Baia Mare. Fiecare cetățean își merită primarul care ii tine în subdezvoltare. E greu sa mergi la vot, ca oricum nu are rost blablabla. Atunci tăceți 4 ani, nu va ma plângeți.

  2. Ionel Bogdan e in sondaje peste partid, ( PNL e jos rau in sondaje, pe Niculescu si Bota oricum nu-i mai voteaza nimeni, nici pe Sudistul propus de la centru ) dar si asa PSD va castiga Judetul. Diferenta de voturi fata de Zetea, la alegerile precedente e de la Varzaru. Cu Varzaru a castigat Bogdan, de la el va si pierde. Toata treaba e sa vina PSD cu un nume valid si sa nu-l mai lase pe Zetea sa faca alinante sau sa racoleze ceva penal. Zetea are un simt politic tipic de sef la palincie.

    • Cum…………. Bota – Lipitorul de afișe din piata agroalimentara si juristu lui pește prajit cu moldoveanul din Iasi ce nu cunoaste unde e judetul Maramures, cum….. sa nu fie băgați in seama la viitoare alegeri?????? Asta e blasfemie curata!!!! Plâng bocitoarele la Sf parascheeeieva , dacă nu votam pe cei doi amatori profesionisti!!! Cu Alpinistu se știe obiectivul: ping-Pong si pumni incasati pe ringul de dans cu nevestele altora! Măcar Zetea are talpa mare si baga viteza titirezului din blid

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here