DUPĂ UN AN – În Maramureș au venit banii pentru despăgubirile terenurilor agricole afectate de calamitățile din toamna anului 2021

0
270

DESPĂGUBIRI – CALAMITĂȚI. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat demararea plății despăgubirilor pentru calamități, primele sume urmând să ajungă în conturile fermierilor în următoarele zile, pe măsură ce fiecare direcție județeană va efectua viramentele spre beneficiari. Județului Maramureș i-au fost virați deja banii, însă suma este derizorie, pentru că plățile se fac în acest moment doar pentru terenurile calamitate din toamna anului 2021.

 

“Banii care au fost virați acum de Ministerul Agriculturii sunt exclusiv pentru culturile de toamnă calamitate în 2021. În Maramureș a fost afectată o suprafață totală mai mică, respectiv circa 167 de hectare, în 3 UAT-uri, și doar o suprafață totală de 60 de hectare a fost considerată ca fiind calamitată. Pentru această suprafață s-a virat banii, suma la nivelul județului fiind de 32.063 de lei”, a explicat, pentru 2mnews, Viorica Ciocian, director executiv adjunct al Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Maramureș, cea care îndeplinește din octombrie 2022 atribuțiile de director executiv (după pensionarea celui mai longeviv șef de instituție publică din Maramureș, Virgil Țînțaș, ingineru zootehnist originar din Seini, care a condus Direcția Agricolă Maramureș timp de 16 ani, în perioadele 2005-2009 și 2010-2022).

 

Oficialul DAJ Maramureș a mai precizat că despăgubiri semnificative se vor acorda doar atunci când se vor vira banii pentru despăgubirea culturilor de primăvară, calamitate în 2022, când în județ a fost afectată o suprafață agricolă de circa 2.000 de hectare (cu 571 de proprietari), 1.200 de hectare fiind considerate calamitate și urmând ca proprietarii acestor terenuri agricole să fie despăgubiți de stat. Însă acești bani nu au fost repartizați încă, fiind totuși incluși în bugetul pe anul 2023.

 

* Foto: @agrointel.ro

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here