RISC DE INUNDAȚII – În Maramureș, cotele de apărare au fost depășite pe Valea Vișeului, iar Barajul Firiza este sub cod galben și este golit controlat

0
4426

AVERTIZARE HIDROLOGICĂ. Specialiștii Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa au anunța existența unui risc hidrologic menținut pe râurile din județul Maramureș (unde plouă de la Crăciun, aproape neîntrerupt), în acest moment înregistrându-se depășiri ale cotelor de atenție pe râul Tisa, la stația hidrometrică Valea Vișeului.

 

De asemenea, acumularea Strâmtori-Firiza se află în faza I de apărare, aferentă codului galben și se evacuează controlat debite pentru a controla nivelul apei. (procedura ține cont de debitele și nivelurile înregistrate pe cursurile de apă și de prevederile regulamentelor de exploatare). În fotografii puteți vedea evacuarea debitelor prin uzinare din acumularea Berdu în râul Firiza (barajul Berdu, construit din anrocamente cu mască de beton, este situat la circa 300 de metri în aval de Barajul Strâmtori-Firiza – fotografia este realizată de hidrologii maramureșeni, de pe Barajul Strâmtori-Firiza).

 

Dispeceratul asigură fluxul informațional al datelor către toate instituțiile implicate în gestionarea situațiilor de urgență. Conform avertizării hidrologice emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, în intervalul 5 ianuarie, ora 11.00 – 6 ianuarie 2022, ora 24.00, pe râurile din bazinele hidrografice Tisa – sector aval intrarea în țară, Vişeu, Iza și Lăpuş este Cod Galben, iar în intervalul 5 ianuarie, ora 18.00 – 6 ianuarie 2022, ora 12.00, pe râurile din bazinele hidrografice Tisa – pe sectorul aferent stației hidrometrice Valea Vişeului (județul Maramureş) şi Tur (judeţul Satu Mare) este emis Cod Portocaliu.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here