EXCLUSIV – Stadiul real al lucrărilor la Bazinul de înot descoperit din Baia Mare, care trebuia finalizat la 31 decembrie 2021: termenul estimat al redeschiderii pentru public

0
3270

BAZINUL DE ÎNOT DESCOPERIT. Investiția de reabilitare completă a Bazinului de înot descoperit cu dimensiuni olimpice (50 de metri lungime) din Baia Mare, situat în spatele Bazinului Olimpic Gheorghe Demeca, trebuia să fie finalizat la 31 decembrie 2021, conform termenelor din cel de-al doilea contract de execuție, primul fiind sistat la 55% stadiu fizic realizat din cauza lipsei finanțării.

 

Dacă vă gândiți că investiția era/este una copleșitoare pentru bugetul unei țări (obiectivul fiind în administrarea Complexului Sportiv National „Lascăr Pană” Baia Mare), aflați că aceasta este de doar 3,1 milioane de lei, sumă care include TVA. Dar nu s-au găsit banii aceștia, timpul a trecut, constructorul (ICEP SRL din Bușag, controlat de Mihai Liviu Moldovan – 33%, Cornel Sopoian – 33%, Dan Ioniță Buzgău – 17%, Bogdan Marius Buzgău – 17%) a ieșit din termenul contractual și a fost necesară o nouă licitație (pentru finalizarea restului de lucrări), câștigată… tot de vechiul constructor.

 

Dacă inițial contractul a fost semnat în 22 iulie 2019 și s-a promis finalizarea lucrărilor la 31 decembrie 2019 (adică în 5 luni, deși în contract execuția era de 9 luni), la termenul final obiectivul era finalizat doar 55% (din motivele deja precizate). Cel de-al doilea contract a fost semnat în 15 septembrie 2021 (tot cu ICEP, precizam).

 

Deși finalizarea lucrării era prevăzută pentru 6 luni, contractul a fost semnat doar până în 31 decembrie 2021, pentru a nu se pierde finanțarea. Pentru a se putea lucra și pe timpul perioadei reci, la jumătatea lunii octombrie constructorul a acoperit bazinul cu folii și a montat în interior suflante cu aer cald.

 

Până acum, conform precizării făcute, pentru 2mnews, de directorul CSN „Lascăr Pană”, Sorin Ovidiu Andrei, lucrarea este finalizată în cea mai mare parte. “În 10 ianuarie, constructorul revine la obiectiv și până la sfârșitul lunii finalizează detaliile care au rămas, respectiv trebuie finisate niște rosturi și trotuarele. Din păcate, nu s-a reușit achiziția dușurilor, acei bani fiind pierduți – însă nu e o sumă semnificativă.

 

De asemenea, în primăvară, cu angajații noștri o să montăm brazdele de iarbă. Pentru a fi funcțional, mai este necesară o investiție de maximum 100.000 euro, pentru stația de clorinare și pompe (camera pompelor este pregătită, iar stația de clorinare va fi montată în subsolul bazinului acoperit), bani pe care îi avem și pentru această lucrare vom contracta o firmă avizată în acest sens – nu e necesară o nouă licitație, suma fiind sub pragul legal care obligă la această procedură”, a declarat, pentru 2mnews, directorul Sorin Andrei.

 

În aceste condiții, vor avea băimăreni, după 10 ani (!) de secetă, un bazin public funcțional? „Normal ar fi să deschidem în această vară bazinul pentru public”, a mai spus directorul Andrei. Bazinul de înot descoperit din Baia Mare a fost construit în urmă cu 39 de ani (în 1983) și ultimul an în care a funcționat a fost vara lui 2012. Apoi s-a pus lacătul și… gata.

 

În cazul (optimist/fericit/ideal) în care lucrările de reabilitare se finalizează complet până la sfârșitul primăverii 2022, întregul proces va fi sfârșit la 3 ani de la inițierea sa. Conform constructorilor (serioși) consultați de 2mnews în această speță, chiar dacă vorbim de o reabilitare completă și de refacerea alimentării cu apă, precum și a dotărilor noi, întreaga investiție putea fi finalizată în 2-3 luni, cu amendamentul asigurării finanțării.

 

 

* Fotografiile sunt realizate în diferite faze ale derulării celui de-al doilea contract de execuție

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here