SURSE 2MNEWS – În Maramureș, ALDE îi va lua PSD-ului primarul care a obținut cel mai mare procentaj electoral în mediu urban

0
1952
Vladimir Petruț și Gabriel Zetea

TRANSFER. Azi e marți, nu? Trei ceasuri rele, zice poporu’. Bine, dacă toți s-au liniștit în această privință, din pricina-nserării, aflați de la noi ceva: pentru Valer „Îngerul” Gabriel Zetea n-au trecut cele trei ceasuri rele, urmează. Președintele PSD Maramureș, vicepreședintele PSD la nivel național și Întâistătătorul județului, Gabi Zetea – observ că băiatul ăsta-i ca ness-u’ pe stil nou, un 3 în 1 îndestulat cu E-uri -, se pregătește să-și piardă niște aleși din colecție. Adică, după ce-a luat de la toți, fără deosebire de naționalitate politică, indiferent că a fost vorba de un partid-partener (cum e PMP-ul, de pildă, care-n județ are un protocol împotriva firii cu PSD) sau de unul oponent, lui Zetea i se pregătește o amplă lovitură de imagine. Negativă, bien-sûr. Mai exact, câțiva din politica locală, săturați de câți (aleși, membrii etc.) li s-au luat, au pregătit reacția. E pe principiul biblic invers „Cere și ți se va lua”.

 

Pentru început vă anunțăm așa: trecerea unui primar PSD la ALDE. Nu ne-ascundem după degete, că prelungirea palmelor nu-s copaci, ci devoalăm până la capăt cu nume și prenume, doar puțintică răbdare cât să explicăm detaliile.

 

Punctual, detaliile

 

Cornelia Negruț

1) Cornelia Negruț, fost deputat, președinte ALDE Maramureș, e sătulă până peste cap de promisiunile neîndeplinite ale celui care, oficial, ar trebui să-i fie partener politic (știți, la nivel guvernamental, central, PSD + ALDE = love): Gabriel Zetea. Eh, la nivel județean, în Maramureș, Zetea și-a încordat mușchii și nu a executat nimic pentru partenerul ALDE. Mai mult, a încercat chiar o înlocuire la șefia ALDE Maramureș – a lui Negruț cu unul dintre vicepreședinții săi de la Consiliul Județean. Pasiența asta nu i-a ieșit (Tăriceanu n-a mușcat momeala pesedistă), pentru că degeaba i-a tot repetat lui Zetea periodicul său prieten Cătălin Cherecheș că trebuie să joci „la mare” ca să câștigi „la mare” și că dacă joci „la mic” poți să câștigi, cel mult, „la mic”, Îngerul joacă prost cărțile politice. Rezultă, acum Negruț își joacă propriile cărți, fără să mai aștepte ajutorul tânărului șef social-democrat.

 

2) Strategia lui Zetea în privința cimentării la cârma filialei județene se bazează pe îndestularea primarilor. Sigur, cu hârtii. Acele PNDL-uri pe care ni le tot recită, făcându-și selfie-uri cu primarii fericiți că li s-au aprobat spre finanțare proiecte, fapt egal cu zero. Ca să începi o investiție îți trebuie bani, nu o hârtie că ți se vor aproba bani – până aici e logic, nu? OK, de ce are nevoie Zetea să-și mintă primarii PSD? Pentru că astfel îi ține aproape și dependenți de el, tătucul tânăr care le rezolvă bani de la Dragnea, de parcă Dragnea are miliardele alea de euro în buzunarul stâng (nu le are, mai e puțin și, economic, bagă țara-n colaps financiar). În același timp, băiatul din Viile Apei și-a îndepărtat vechea camarilă a social-democraților (pe bătrânii partidului) – ăștia nu-i curățau ouă, că doar ei l-au pus în funcție (amintiți-vă cum se milogea Zetea de Mircea Ursache să nu uite, la plecarea acestuia la ASF, că i-a promis lui funcția de președinte).

 

3) În contextul îndestulării primarilor PSD, pentru că-s mulți și nici măcar Zetea nu-i poate mulțumi pe toți, există și nemulțumiți („Ăluia i-a dat mult, mie mi-a scos ochii cu un mizilic”). Ăștia, nemulțumiții, există. Cine le întinde o mână? ALDE. Pentru că și partidul lui Tăriceanu e-n barca puterii, deci la cașcaval, ALDE e un bun debușeu pentru primarii nemulțumiți de Zetea. Sigur, nu pot să treacă-n alt partid, dar ingeniozitatea românului e mare, iar a politicianului mioritic e incomensurabilă. În consecință, există soluții.

 

Cine, când și cum trece la ALDE

 

Și acum, miezul problemei. Primarul Cavnicului, Vladimir Petruț, așa cum e el, a fost ales cu cel mai mare procentaj electoral dintre toți primarii din orașele Maramureșului. Surse 2mnews (nu mai necesită să menționăm credibilitatea acestora, argumente fiind suficiente în trecut, anticipările noastre fiind și de câteva luni – nu pentru că suntem atât de buni, ci pentru că proștii-s previzibili) informează că săptămâna viitoare, președintele ALDE Maramureș va anunța public numirea într-o funcție de consilier regional a primarului din Cavnic. Consilier pe nici n-are importanță ce, ideea e că asta-i prima debarcare. Asta pentru că primarii nu mai pot trece pe perioada mandatului la un alt partid decât cel pe listele căruia au fost aleși, pentru că-și pierd funcția publică în care au fost aleși.

 

Petruț și Zetea pe vremea când beau pălincă și frigeau slană împreună

Dar pot fi dați afară. Poate Zetea, însă, să-l dea afară din partid pe cel care și-a câștigat primăria cu cel mai mare scor din mediul urban? Poate, dar nu fără să fie tras de mânecă. Varianta ajutătoare e să se prefacă (la asta e bun, zău!) că-i pacifist și pacient cu partenerul politic de la guvenare, ALDE, și să nu zică nimic, mușcându-și buzele de nervi. În fine, e mai puțin important cum va reacționa băiatul din satul Viile Apei ajuns șef la oraș, ideea de bază e asta: primarul PSD care a fost ales cu cel mai mare procentaj electoral în mediul urban maramureșean, Vladimir Petruț, va trece la ALDE săptămâna viitoare, sperând să fie dat afară de Zetea ca să poată să treacă și oficial.

 

Care ar fi motivația electorală a lui Petruț? Că-n campania electorală le-a spus căvnicarilor, de față cu greii de la PSD, inclusiv cu Zetea (care nu-i greu, dar e președinte), că dacă nu-și respectă promisiunile (făcute de Zetea în numele PSD) față de orașul Cavnic, el îi părăsește. OK, e toată lumea lămurită? Și ăsta e doar primul exemplu. Așadar, ceasurile rele doar acum încep pentru tânărul tătuc al social-democrației județene. Tic-tac…

 

Spunându-vă cine, când și de ce, considerăm misia scrierii îndeplinită în totalitate.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here