PROFUND – O comisie prefecturală va face recensământul clădirilor cu risc ridicat să se prăbușească, apoi mai vedem…

1
364

COMISIE. Prefectul Vasile Moldovan a convocat astăzi, 16 aprilie, o ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență să discute și să găsească soluții la fapte urgente „privind prăbușirea unor pereți de la imobile situate în Baia Mare și Baia Sprie, ambele înregistrate pe lista monumentelor istorice”. Deci, ce mare chestie s-a-ntâmplat?, s-au năruit două clădiri de patrimoniu așa că dezbaterea asta despre găsirea soluțiilor a venit urgent, urgent fiind un termen care în accepțiunea prefectului înseamnă 24 de zile de la prăbușirea clădirii Tricomar (fost Palat Episcopal).

 

Dar e bine și mai târziu, putea să fie convocată ședința asta și după ce se prăbușea complet fostul Palat Episcopal. Amintindu-și de natura profesiei sale, prefectul Moldovan a zis el, așa, avocățește, că există soluții. Bănuiesc că toți s-au uitat la el ca pământenii la Anaxagora și Aristotel, când ăștia au zis că pot rezolva imposibila cuadratură a cercului, construind din riglă și compas un pătrat cu o arie similară cu cea a unui cerc de rază dată. Soluția lui Moldovan: „în situații de urgență pot fi emise avize de urgență pentru intervenții, fără consultarea comisiilor specialitate (Comisia Zonală a Monumentelor Istorice etc.) de către Direcția Județeană de Cultură, cu condiția ca intervențiile să fie reversibile”.

 

Adică, ăia de la Cultură, cărora nu li se dă bani decât de salarii, curent și puțină hârtie de toaletă, să comande experților atestați (care sunt plătiți în funcție de respirație, o respirație un gram de aur) să facă intervenții în regim de urgență? Bine. Acum să revenim pe pământ, aici, unde ni se prăbușesc clădirile una câte una și noi facem comisii – oricum, Palatul Episcopal nu poate fi reabilitat, zic experții, pen’ că-i afectat peretele principal, iar planșeul este distrus în proporție de 40%.

 

Să vedem ce se face practic. Practic… nimic. Adică s-a dispus constituirea unei comisii care să identifice clădirile ce presupun un grad de risc ridicat din punct de vedere al structurii de rezistență. Păi, fraților, dați-i un telefon lui Ioan Marchiș (fostul director, acum suspendat, de la Direcția de Cultură) și vă dă lista, nu mai pierdeți timp aiurea-n tramvai. De asemenea, comisia asta o să ia “măsurile specifice de înlăturare a stării potențial generatoare de situații de urgență”. Laser, frate! Ș-au mai bifat o-ntrunire. Ca „băeții”.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Conform reglementărilor (Legea 10/95/15 ,art.18) evaluarea şi soluţiile tehnice revin experţilor tehnici atestaţi pe domeniul structurilor de rezistenţă (ingineri constructori). Controlul statului se realizează numai de Inspecţia de Sat în Construcţii ( I.S.C.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here