DECIZIE – Prelucrarea deşeurilor miniere prin cianurare, interzisă în UE: parlamentarii europeni au votat aplicarea Directivei adoptate după accidentul din Baia Mare

0
491
Romaltyn Mining SRL

CIANURI. Paradoxal, nu doar în România se votează legi/regulamente/directive care apoi nu mai sunt puse în aplicare, ci, iată, şi-n ditamai Parlamentul European. Totuşi, probabil pentru că în forul legislativ al UE există vreun slujbaş care are-n fişa postului să mai şteargă praful de prin sertare-n care se dosesc „neaplicatele”, din când în când se fac cuvenitele reparaţii.

 

Una dintre directivele neaplicate datează din urmă cu 11 ani, fiind votată în 2006. Aceasta e cunoscută sub denumirea „Directiva 21” sau „Directiva privind deşeurile miniere” şi reglementează gestionarea deşeurilor din industriile extractive introducând interdicţia utilizării cianurilor în prelucrarea sterilului minier. Directiva 21 a fost generată de accidentul major cu cianuri care a avut loc în Baia Mare în 30 ianuarie 2000, fiind produs la societatea Aurul SA, un joint-venture al companiei australiene Esmeralda Exploration şi al Guvernului român.

 

Care este noutatea

 

Parlamentarii europeni au votat la finalul lunii trecute, cu o largă majoritate (566 voturi „pentru” şi doar 8 voturi „împotrivă”), o rezoluţie referitoare la punerea în aplicare a Directivei 21, adică a interzicerii complete a utilizării tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri în Uniunea Europeană. Solicitarea a fost forţată de concluziile unui raport ENVI (o comisie a Parlamentului European) care a analizat modul în care (nu) este respectată Directiva 21 în ţările membre UE.

 

Conform raportului, „instalaţiile de categoria A” (cum sunt iazurile de decantare cu substanţe toxice) „sunt arareori inspectate sau funcţionează în lipsa unor planuri de urgenţă în caz de accident” şi „riscul activităţilor miniere asupra sănătăţii umane şi a mediului rămâne foarte mare”. Rezoluţia Parlamentului European din 27 aprilie 2017 subliniază şi necesitatea reutilizării şi reciclării metalelor deja extrase în contextul reducerii utilizării materiilor prime – adică, să se extragă mai puţin şi să recicleze mai mult.

 

Repercusiuni în Maramureş

 

Iaz de cianurare

Rezoluţia europeană are implicare directă în Maramureş, unde societatea Romaltyn se judecă cu Primăria Baia Mare într-o speţă complexă al cărei principal obiectiv este prelucrarea prin cianurare a deşeurilor miniere din haldele de steril în fosta uzină Aurul, după ce forul administrativ al oraşului a adoptat mai multe hotărâri care face imposibil dezideratul propus de Romaltyn.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here