CAZ – „Curge” Mesteacănul: după alunecarea de teren din martie, remediată cu 600.000 de euro, o nouă alunecare de teren rupe DN1 C, „reabilitat” cu peste 67 de milioane de euro

0
711

DRUM DE CARTON. După furtuna de la mijlocul lunii martie, în Pasul Mesteacăn, pe Drumul Naţional 1C, s-a produs o alunecare de teren, iar carosabilul, acostamentul și taluzulul de rambleu au luat-o la vale. În aparență, distrugerea nu a fost mare, drumul fiind afectat pe o lăţime de maximum 3 metri, dar decontul final nu a fost de neglijat: 2.770.200 lei + TVA (echivalentul a aproximativ 600.000 de euro).

 

Cum s-a ajuns la această sumă? O comisie a Instituției Prefectului a făcut un proces verbal de calamitate și, în regim de urgență, a fost desemnat „un expert atestat care a întocmit un studiu şi o documentaţie tehnică”. Scorul remedierii e cel precizat mai sus. În primă fază s-a montat semnalizărea rutiere cu lumină galbenă intermitentă și, la sfârşitul săptămânii trecute, a fost refăcut acostamentul (de Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Cluj). Urmează turnarea statului de uzură (lucrare preconizată să se finalizeze „în perioada iunie-iulie”!) și apoi ridicarea restricţiilor de circulaţie. „Față de alunecarea din luna martie nu au apărut în zonă, noi alunecări de teren”, ne spune subprefectul Alexandru Cozma (bănuiesc, recitând ce i-a dictat expertul atestat.

 

Până aici e bine. Alunecarea de teren a avut loc la kilometru 109+540. Și-i gata în iunie-iulie și costă 600.000 de euro. De abia recitase subprefectul Cozma că keep calm, în zonă totul e bine, nu au apărut noi alunecări de teren, când, ce să vezi, la kilometrul 108+900, adică vreo 600 de metri mai sus, în imediata apropiere a porții maramureșene ce semnalizează intrarea în județul Maramureș, DN 1C a luat-o din nou la vale. Alunecare de teren. Ăștia ai noștri respiră ușurați, că-i pe raza administrată de județul Sălaj. Doar am vrut să semnalez (că tot au mutat drumarii semnalizările de drum în lucru) ce s-a întâmplat.

 

Și să vă mai spun ceva, că pare important: DN 1C a fost reabilitat pe 86,5 kilometri (între Baia Mare și Dej) de firma spaniolă FCC Construction în anul 2009-2011. Bine, nu moca, ci pentru 241 de milioane de lei + TVA (ulterior a fost decontată din fonduril UE suma de 296,5 milioane lei). În timpul execuției, presa a semnalat mari fapte de vitejie, de exemplu turnarea betonului pe ploaie, peste noroi, sau acostamentul care părea casant (de altfel, în 2013, înaintea expirării termenului de garanție, în tot pe Mesteacăn, drumul a luat-o la vale, în carosabil formându-se numeroase crăpături – a fost amuzant, dacă nu era vorba de siguranța circulației rutiere: spaniolii au dat vina pe terenul instabil – proiectantul lucrării a fost Iptana -, dar suspiciunea că nu s-au respectat procedurile de construcție au rămas, azi avem cele două argumente suplimentare, dacă mai era nevoie de așa ceva).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here