UPDATE – DESȚELENIRE – La 5 luni de la numirea în funcția de prefect de Maramureș, Ungur a convocat prima întrunire a Comisiei Județene de Fond Funciar

0
1090
Silviu Nicolae Ungur

FOND FUNCIAR. Luni, 11 mai 2020, fostul lucrător al APIA Maramureș, pemepistul Silviu Nicolae Ungur (42 de ani), devenit prefect al Maramureșului în decembrie 2019, a convocat din noua postură prima ședință din ultimele 5 luni a Comisiei Județene de Fond Funciar, inițiativă pe care o salutăm măcar pentru că n-a lăsat să treacă anul fără mimarea rezolvării problemelor existente în județ la acest capitol.

 

La câte probleme are județul Maramureș pe spețe de fond funciar, Comisia Județeană de Fond Funciar (condusă prin lege de prefect) a fost singura din țară care s-a aflat în executare silită, având chiar conturile Insituției Prefectului blocate în urma unei propriri (în cazul antic al nepunerii în posesie de la Borșa, în urma unei sentințe judecătorești aflată, e drept, pe rolul instanțelor de judecată).

 

Însă comisia (a cărei activitate a fost perturbată și de pandemia de COVID-19) trebuie să soluționeze mii de dosare (prin 2017 erau peste 4.000!) referitoare la (re)constituirea dreptului la proprietate privată, validarea amplasamentelor în baza unor hotărâri judecătorești definitive, modificări/rectificări ale titlurilor de proprietate sau ale unor proprii hotărâri.

 

Poate e suficient argumentul acesta: la această oră, în Maramureș sunt aproximativ 1.000 de sentințe judecătorești nepuse în aplicare și alte sute de procese pe rol.

 

Consilierul județean Nicolae Mișulec (PNȚCD), membru în Comisia Județeană ca președinte al Asociației Proprietarilor de Păduri din Maramureș, a menționat că reînceperea activității comisiei este extrem de stringentă.

 

Nu cred că mai este necesar să repet problemele pe care trebuie să le soluționăm cât mai urgent posibil, cea mai importantă fiind validările proprietăților și punerile în posesie a proprietarilor de drept. Sunt importante rezolvările acestor probleme, nu doar pentru ca proprietarii de terenuri și păduri să intre și practic în posesia proprietăților lor (nu doar pe hârtie), ci și pentru că, nefiind validate amplasamentele, aceștia pierd de două ori: o dată pentru că sunt proprietari, dar nu au și fizic proprietatea și a doua oară pentru că pierd bani, neputând accesa, de exemplu, subvențiile cuvenite pentru teren agricol sau pădure. Ultima ședință a comisiei a fost pe vremea prefectului Vasile Moldovan, de aceea e bine că reîncepem activitatea, a precizat Nicolae Mișulec, reprezentantul proprietarilor de păduri în Comisia Județeană de Fond Funciar.

 

UPDATE. Ședința Comisiei județene de fond funciar s-a desfășurat într-o sală adecvată cu respectarea prevederilor legale, respectarea distanței de socializare și a măsurilor de igienă recomandate de specialiști, prin purtarea de echipamente de protecție, măști, respectiv mănuși.

 

Sala în care s-a desfășurat ședința a fost dezinfectată înainte de începere. De asemenea, s-a pus la dispoziția membrilor comisiei gel dezinfectant. La finalul ședinței s-a procedat la dezinfectarea sălii.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here