TITLU – Dumitru „Dănilă” Mecleș (69 de ani) a devenit al cincilea maramureșean declarat Tezaur Uman Viu: Săcel, singura localitate din Maramureș cu două titluri

0
1347
Dumitru „Dănilă” Mecleș

TEZAUR UMAN VIU. Dumitru „Dănilă” Mecleș (69 de ani) din Săcel a devenit al cincilea maramureșean declarat Tezaur Uman Viu, precedentele distincții onorifice fiind decernate maramureșenilor Valer Burzo din comuna Suciu de Sus – rapsod popular (în anul 2011) -, Nicolae Pițiș din comuna Lăpuș (Lăpușul Românesc) – rapsod popular (în anul 2011) -, Dumitru Tincu Pop din comuna Săpânța – păstrătorul Cimitirului Vesel, pentru “spiritualitate, cruci şi epitafuri” (în anul 2021) – și Vasile Șușca din comuna Săcel – creator de măști populare (în anul 2022).

 

În acest an, Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, organism de specialitate al Ministerului Culturii, a acordat 12 titluri onorifice de Tezaur Uman Viu unor persoane purtătoare, creatoare și păstrătoare de patrimoniu cultural imaterial. „Dănilă” Mecleș a primit acest titlu pentru păstrarea tradițională a măcinării cerealelor, fiind cel care deține Moara lui Dănilă din Săcel, cea mai veche moară pe apă aflată în funcțiune pe Valea Izei

 

Moara familiei Mecleș, situată pe partea stângă a drumului principal care străbate comuna Săcel, dinspre Moisei spre Bârsana, a fost edificată la mijlocul secolului al XIX-lea, de o familie de evrei la care bunicul lui Dănilă fusese slugă și a intrat în posesia acestuia, în semn de loialitate, când proprietarii ințiali au părăsit localitatea. Dănilă este a treia generație de morari din familia Mecleș (este ultimul morar tradițional din sat). Moara lui Mecleș este compusă din două mori, o vâltoare și un darac de lână, mișcate doar de puterea Izorului Albastru al Izei.

 

Titlul Tezaur Uman Viu este acordat de regulă anual, începând din 2010 (în anii 2016, 2017 și 2019 nu s-a acordat) de Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural – în ultimii 3 ani s-au acordat 50 de astfel de titluri. Programul este o iniţiativă a UNESCO privind salvgardarea, păstrarea şi transmiterea patrimoniului cultural imaterial ce vizează identificarea şi recunoaşterea la nivel naţional a celor care creează şi păstrează valorile tradiţionale.

* Foto: @TV Sighet (captură video), @calauzaoffroad.ro

 

Andreea SZABO



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here