SURSĂ DE POLUARE – A fost inițiată repunerea în funcțiune a stației de epurare a apelor de mină din Băița, acum nefuncțională

1
902

DECIZIE. Conversmin, companie a statului aflată în subordinea Direcției Resurse Minerale din cadrul Ministerului Economiei, a introdus în fază pre-execuțională proiectul de reabilitare/modernizare și repunere în funcțiune a stației de epurare a apelor de mină 9 Mai-11 Iunie, care a aparținut fostei Mine Nistru, acum fiind în patrimoniul Remin și administrarea Conversmin.

 

Amplasată la gura galeriei Câmpurele, pe pârâul Băița, în amonte de localitatea Băița, stația de epurare dimensionată la un debit de 140 l/s este acum nefuncțională, din cauza colmatării instalațiilor și a unor disfuncționalități ale utilajelor din flux. Implicit, neutralizarea apelor de mină, care au un caracter acid și încărcări cu ioni de metale grele, se face ca-n evul mediu timpuriu, cu lapte de var dozat într-un canal deschis prin care apa este dirijată în valea Băița, precipitatul format depunându-se de-a lungul emisarului.

 

Repunerea în funcțiune a stației de epurare a apelor de mină din Băița implică modificări la linia de epurare, respectiv realizarea unui nou bazin de reacție (cu diametrul de 6 m și adâncimea de 4,9 m) și dezafectarea stației de filtrare, extinderea semnificativă a acesteia (la dimensiunile de 12m x 9m x 3,5m) și reutilarea acesteia cu filtre cu capacitate mărită – studiul tehnic a conchis că toate cele cinci bazinele de decantare corespund capacitiv și pot fi adaptate noului flux.

 

Proiectul deține deja o mare parte din documentația necesară demarării efective a investiției (cetificat de urbanism, aviz de gospodărire a apelor, notificări DSP, Direcția pentru Cultură, ISU, Garda de Mediu, Agenția de Mediu etc.).

 

Vă reamintim că la 17 februarie 2021, pentru a câta oară?, apele de mină deversate de la fosta galerie a Minei Nistru au poluat cu metale grele, succesiv, pârâul Băița, râurile Lăpuș, Someș și Tisa,  ajungându-se chiar la un conflict diplomatic între Ungaria și România, chiar președintele Ungariei, Janos Adler, corespondând pe această temă cu președintele Klaus Iohannis căruia i-a cerut ca România să facă pașii necesari pentru evitarea acestor poluări “devenite deja regulate”. După cum observați, România s-a grăbit să se conformeze… au trecut 2 ani și jumătate și încă se fac hârtii.

 

Aveți detalii și identificări ale celor care încasează bani pentru epurarea corectă a apelor de mină de la galeria Câmpurele, într-o investigație 2mnews AICI.

 

Cătălin VISCHI, Liviu DAMIAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Din păcate situația este similară la toate fostele exploatări miniere din județ. Conservmin este o firma inutilă loc În care și-au găsit adăpost o parte din foștii angajați (șefi) din structurile Remin. Ministerul mediului prin structurile sale nu face nimic pentru protejarea apalor de poluatori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here