SĂ FIE! – Cea mai scumpă grădiniță din țară, cea din Baia Mare, e plătită de stat cu 2,3 milioane de lei mai mult decât ar fi plătit Primăria

1
4459
Daniel Suciu - ministrul Dezvoltării, proiectul noii grădinițe și Cătălin Cherecheș, primarul Băii Mari

CEA MAI SCUMPĂ GRĂDINIȚĂ. Calendarul financiar al celei mai scumpe grădinițe din România finanțate prin PNDL 2 (aferent exercițiului financiar 2017-2020), cea construită în Baia Mare indică o diferență de 2,3 milioane de lei între ceea ce susține că alocă Ministerul Dezvoltării Regionale și costul real al proiectului, așa cum a fost acesta introdus în licitație publică cu o jumătate de an înaintea semnării contractului de finanțare prin PNDL.

 

17 ianuarie 2018: La 17 ianuarie 2018, Primăria Baia Mare a introdus în licitație publică realizarea unei construcții noi cu destinația grădiniță. Aceasta este situată pe strada Grănicerilor nr. 90 (practic la intersecția Bulevadului Republicii cu str. Grănicerilor), în cartierul Vasile Alecsandri. Prețul estimativ, așa cum rezulta din proiectul tehnico-economic era de 6.353.270 lei.

 

18 iunie 2018: Peste acea licitație s-a așternut și tăcerea și uitarea. Nu s-a întâmplat nimic. La începutul verii 2018, în 18 iunie, puținii interesați și observatori au avut și explicația: primarul Cătălin Cherecheș a anunțat semnarea contractului de lucrări a grădiniței, care urma să fie finanțată prin PNDL 2, fără a se anunța alocația financiară care urma să vină de la bugetul de stat.

 

26 iulie 2018: După încă o lună, la final de iulie 2018, calendarul financiar al grădiniței revine în actualitate, Consiliul Local Baia Mare aprobând noii indicatori tehnico-economici. Conform acestora, valoarea totală a investiției a crescut la 7.226.006,50 lei + TVA (partea practică a investiției, construcția și montajul, costând 4.753.320 lei + TVA).

 

Deși mai nimeni nu-și amintește, acest preț se apropie de cel rezultat din primul proiect tehnic privind construcția grădiniței, aprobat în 28 august 2015 (!) și nepus nicicând în practică fiind considerat prea mare pentru a fi suportat din bugetul local: 7.658.580 lei + TVA (atunci, echivalentul a 1.727.390 euro + TVA), din care construcția și montajul însemnau puțin peste 5 milioane de lei + TVA (adică peste 1,1 milioane de euro + TVA).

 

Consultând cele două proiecte (cel depus în ianuarie în licitație publică și cel aprobat în iulie), nu există nicio diferență în afara prețului de cost al investiției, care a crescut cu 1 milion de lei.

 

15 aprilie 2019: Să revenim la actualitate, la începutul săptămânii trecute, prin vicepremierul și ministru al Dezvoltării, Daniel Suciu, se fac publice cele mai mari investiții finanțate prin PNDL 2. La capitolul “Cea mai mare sumă investită într-o grădiniță”, cea din cartierul Vasile Alecsandri din Baia Mare, suma alocată de la bugetul statului a crescut la 8.665.139,70 lei. Adică cu aproape 1,5 milioane de lei (spuneam proiectul este același cu cel introdus în licitație în ianuarie 2018).

 

Bine, decât atât am vrut să vă comunic: că statul face cu 8,6 milioane de lei o grădiniță pe care orașul vroia să o facă cu 6,3 milioane de lei și căreia, când a aflat că o finanțează statul, i-a crescut costurile de realizare la 7,6 milioane de lei, însă statul, în nemărginita sa generozitate, a consemnat că virează 8,6 milioane de lei. Să fie! Să fie primit!

 

 

P.S.: Grădinița-i faină – e aia despre care primarul Cherecheș a decis, cu de la sine putere, să o facă cu predare a limbii… ruse -, are nouă săli de grupă (se estimează că va fi accesată de 180 de copii), suprafață construită de 941 de metri pătrați (demisol parțial + parter + etaj). Trebuie să fie finalizată în 20 de luni, adică până la începutul anului electoral 2020.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Nu de grădinițe este nevoie în Baia Mare ci de creșe! Grădinițe sunt suficiente… Abia își întocmesc efectivele necesare pt functionare an de an! Cu fiecare an ce trece sunt tot mai puțini copii… Daca această gradinita va avea 180 de copii cu certitudine se va desfința din lipsă de copii, cel putin una sau doua din cele existente deja… In ce priveste limba de predare, trebuie sa fie si doritori… Iar toate acestea dupa o gramada de timp in care va fi acreditata predarea in lb rusa…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here