S-A PUTUT, DOAR VOINȚA A LIPSIT – Decembrie 2022: a fost electrificat, în sfârșit, ultimul cătun din Maramureș, cei din Cornățea au lumină

0
643
Cornățea, Poienile de sub Munte, județul Maramureș

FAPTE BUNE. Ultimul cătun neelectrificat din Maramureș, Cornățea din Poienile de sub Munte, a devenit istorie. În 16 decembrie 2022, la mai bine de 140 de ani de la începutul alimentării cu energie electrică în România, cătunul a fost electrificat și cuplat la rețeaua de energie electrică. Este lumină în Cornățea, locul aruncat pe munții de la granița cu încercata Ucraină, acolo unde trăiesc 130 de suflete, dintre care 30 sunt copii. S-a terminat cu bezna, cu lumânările…

 

Poate administrația o să le (măcar) pietruiască și drumul de acces, cel puțin pentru ca ștabii din Baia Mare să nu mai fie nevoiți să urce prin glod cu jeep-urile 4×4. Dar binele se face lent în România mileniului III, iar oamenii sunt (prea) răbdători.

 

Evenimentul ăsta, fapta aceasta bună, vine la 140 de ani de la momentul incipient al alimentării cu energie electrică în România (considerat anul 1882, când inginerul civil britanic Charles Augustus Hartley, o celebritate a epocii victoriene, aducea din Statele Unite ale Americii de Nord un generator electric cu care a iluminat Palatului Comisiei Europene a Dunării, grădinile şi cheul din fostul sat pescăresc și actualul oraș Sulina).

 

Isprava asta a costat circa 3,1 milioane de lei (exact: 3.129.700 lei, sumă care cuprinde TVA și care este echivalentă cu circa 633.000 euro), 50% din bani fiind puși de Distribuție Energie Electrică România SA (subsidiara Electrica SA), iar 50% de administrația județeană (Consiliul Județean Maramureș). Lucrarea a fost executată de sereleul Electro Mat Prompt din comuna maramureșeană Oncești (firma primarului din Oncești, Matei Godja, livrată scriptic fiului său, Ioan Matei Godja) în mai puțin de 7 luni (au finalizat lucrarea înainte de termenul contractual, care era de 8 luni).

 

V-am pomenit de sumă pentru a avea proporția exactă a cât costă chinuirea unei comunități, 3 milioane de lei, o sumă ridicolă pentru a aduce, în mileniul III, un dram de normalitate pentru 130 de oameni: lumină.

 

Practic, s-a realizat o linie electrică de medie tensiune (pe lângă drumul comunal), cu racord subteran, întinsă pe stâlpi de beton și stâlpi de fibră de sticlă și două posturi de transformare.

 

Oamenii care s-au zbătut / au insistat / au convins pentru ca minunea din Cornățea să se întâmple (și au făcut asta timp de aproape 2 ani, pentru că normalitatea nu e ușor de îndeplinit în România, birocrația punând piedici care pot genera renunțări!) sunt, în principal, primarul comunei Poienile de sub Munte, Alexa Chifa (USR), președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan (PNL), și director general al Distribuție Energie Electrică România (DEER), Mihaela Rodica Suciu. Au mai fost și alții care au pus umărul, vorba, lobby-ul, dar i-am amintit (poate nedrept, dar cine să-i cunoască pe toți) doar pe cei din linia 1.

 

Știu, pentru normalitate nu trebuie felicitat nimeni din administrație, dar m-am gândit la cei mulți care din 1990 încoace s-au perindat prin administrația județului și n-au făcut NIMIC pentru ca această normalitate să se întâmple în cătunul celor 130 de suflete. Bogdan a zis că a fost un proiect de suflet pentru el și împlinirea că oamenii care s-au implicat în acest proiect au reușit să ofere copiilor condiții normale pentru citit, studiu, pentru a viziona desene animate și filme la televizor. Aseară, la Cornățea în bradul de Crăciun s-au aprins, pentru prima dată, luminițele…

 

* Foto: @Ionel Bogdan FB

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here