REACȚIE – Ionel Bogdan (PNL Maramureș): Bugetul pentru 2020 are printre obiective proiectele de dezvoltare a comunităților locale

0
173
Ionel Bogdan, președintele PNL Maramureș

ADVERTORIAL POLITIC. Prin bugetul pentru 2020, Partidul Național Liberal își propune să pună bazele unei creșteri economice sănătoase care să asigure îmbunătățirea reală a nivelului de trai. Astfel, este asigurată creșterea salariilor și pensiilor, creșterea nivelului investițiilor publice și este prevăzută finanțarea marilor proiecte de infrastructură.

 

Este pentru prima dată în ultimii ani de zile când bugetul de stat este realizat la timp, pe cifre reale, în mod responsabil față de cei care contribuie prin taxe și impozite la constituirea bugetului. Să nu uităm că PSD nu a fost capabil să promoveze bugetul pe 2019 decât abia în luna martie a aceluiași an.

 

Bugetul pe 2020 are în vedere o creștere economică de 4,1% și o pondere a investițiilor de 4,5%, respectiv mai mare decât în 2019 cu 6,3 miliarde de lei, și o rată a inflației de 3,1%. Alocarea sumelor pentru ministere acoperă întregul necesar, spre deosebire de bugetul precendent, în care PSD nu a prevăzut sumele necesare nici măcar pentru plata salariilor până la finalul anului.

 

De asemenea, sunt înghețate salariile demnitarilor, redusă subvenția pentru partidele politice, interzicerea cumului pensie/salariu pentru angajații din sectorul public, interzicerea detașărilor din sectorul privat în sectorul public, raționalizate cheltuielile cu bunuri și servicii ale instituțiilor publice – adică măsuri care să genereze economii la bugetul de stat, astfel încât să poată fi respectate celelalte angajamente legale referitoare la pensii și salarii.

 

Sunt alocate sume importante și proiectelor de dezvoltare a comunităților locale. PNL consideră că banii trebuie cheltuiți în primul rând în comunitățile care îi produc și de aceea sumele defalcate din impozitul pe venit, care vor fi transferate către administrațiile locale vor fi cu aproape 4,5 miliarde lei mai mari, de la 21,6 miliarde la 26,2 miliarde. De asemenea, sumele defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și municipiului București cresc cu 2,76 miliarde lei, de la 1,68 miliarde de lei în 2019, la 4,44 miliarde lei în 2020.

 

Prin aceste măsuri, PNL repară o nedreptate uriașă comisă de PSD și oferă autorităților locale banii necesari pentru dezvoltare, finanțarea modernizării și întreținerii infrastructurii școlare, pentru derularea unor programe naționale, pentru copiii cu nevoi speciale, stimulente pentru eliminarea abandonului școlar, alte măsuri cu caracter social; infrastructură, plata contractorilor.

 

Mai mulți bani pentru educație și sănătate

 

În bugetul pentru 2020 sunt asigurați mai mulți bani pentru educație și sănătate. PNL crește bugetul Educației și țintește atingerea a 6% în următorii 2-3 ani. Este falsă informația că bugetul alocat educației este unul diminuat, deoarece finanțarea sistemului de educație din România nu se realizează exclusiv prin Ministerul Educației și Cercetării, ci și prin bugetele locale,  programele finanțate din fonduri europene,  programe de investiții din fonduri nerambursabile.

 

Dacă vom însuma resursele financiare pe care le primește sistemul de educație din toate sursele enumerate mai sus, oricine poate constata o creștere substanțială a finanțării educației, în mod special prin: sumele defalcate din impozitul pe venit, sumele defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate, sumele atrase de la Uniunea Europeană în anul 2020 prin POR, și prin componenta POC pe cercetare. În anul 2019, execuția bugetară pentru educație a fost de sub 2,8% din PIB Pentru anul 2020, putem miza real pe 3,8% din PIB pentru educație!

 

De asemenea, și bugetul pentru Sănătate este în 2020 mai mare decât cel din 2019. Bugetul Sănătății este format din bugetul Ministerului Sănătății de 11,4 miliarde lei plus bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) – 41 miliarde lei.Comparativ, bugetul Ministerului Sănătăţii (MS), prevăzut de guvernul PSD la ȋnceputul anului 2019 a fost de 11,05 miliarde lei; Bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), prevăzut de către guvernul PSD, la ȋnceputul anului 2019 a fost de 37,8 miliarde de lei. Avem, deci, o creștere reală și la Ministerul Sănătății și la CNAS.

 

Președintele PNL Maramureș, Ionel Bogdan, secretar de stat pentru proiecte strategice în Cancelaria Prim Ministrului, consideră că bugetul pentru anul viitor este un buget echilibrat, care va aduce creștere economică: ,,Prin acest buget ne dorim să reparăm  tot răul făcut de PSD, să punem bazele unei creșteri economice sănătoase și să asigurarăm finanțarea proiectelor de dezvoltare a comunităților locale. Ne dorim să dăm un mesaj clar de seriozitate și de credibilitate, pentru că avem nevoie de investiții solide care să asigure o creștere economică reală. Am încredere că vom reuși să readucem încrederea investitorilor în economia românească și să punem bazele unor investiții noi, care să aducă o creșetere a nivelului de trai al românilor”.

 

PNL Maramureș



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here