REACȚIE – Consilier local Bogdănel Gavra: Viitorul Băii Mari nu poate fi amanetat, nu voi vota un nou credit bancar de 100 de milioane de lei

0
942
Bogdănel Gavra

OPOZIȚIE LA CREȘTEREA ÎNDATORĂRII ORAȘULUI. Consilierul municipal Bogdănel Gavra a avut o reacție publică privind modul în care conducerea administrației publice din Baia Mare, controlată de primarul Cătălin Cherecheș, înțelege să gestioneze atât actul administrativ, cât și strategia edilului, care vizează impunerea propriei voințe chiar în dauna respectării legii.

 

“Aseară, 14 iulie 2021, ora 21.15, am primit borderoul suplimentar al ordinii de zi pentru ședința de astăzi, programată la 15 – la ora 12.00, a fost convocată, din nou, ședința comisiei juridice din care fac parte pentru a aviza cele 14 (!!!) proiecte incluse aseară pe borderoul suplimentar. Sigur, nu mai surprinde că eram pregătiți pentru a dezbate 12 proiecte incluse inițial pe borderoul ședinței de astăzi și că peste noapte s-au mai adăugat 14, adică mai mult decât dublul celor anunțate, însă printre noile proiecte incluse pe borderoul suplimentar sunt câteva foarte importante, care trebuie analizate în detaliu și care se referă la rectificarea bugetară (însă aceasta nu cuprinde alocări pentru HCL care au fost votate!) și, mai ales, contractarea unui nou credit de 100 de milioane de lei”, a precizat Gavra, pentru 2mnews.

 

Este impropriu să mărești gradul de îndatorare al orașului fără ca măcar să introduci această dorință a ta într-o dezbatere publică, pentru că banii trebuie rambursați de cetățeni, nu doar de executiv și de consilierii locali

Consilierul local din Baia Mare a subliniat că noul credit băgat peste noapte sub ochii aleșilor locali ar îndatora orașul pentru următorii 20 de ani și că nu va vota respectivul proiect al primarului Cherecheș: “Bugetul Băii Mari nu este susținut financiar (adică nu există bani pentru a face tot ce susține că va face), de aceea l-am respins, i-am acordat vot negativ. Acum însă cred că își dau seama și ceilalți colegi din Consiliul Local modul în care executivul Primăriei vrea să înfăptuiască proiectele incluse în bugetul pe care l-au aprobat (prin votul majorității) este prin credite bancare. Acesta este cel mai simplu, dar și cel mai dăunător mod de a crește bugetul de cheltuieli: îndatorarea. Nu se are în vedere alte modalități de a crește bugetul orașului, deși acestea există și sunt aplicate în multe ale localități similare cu Baia Mare: creșterea veniturilor, colectarea corectă, economii, atragerea de fonduri europene etc.”.

 

În plus, Gavra a subliniat faptul că se dorește să se ia acest nou credit bancar (care ar fi al patrulea aflat în plată!) pentru obiective care nu generează venituri suplimentare la bugetul local. “Avea rațiune accesarea unui nou credit bancar în contextul în care din acești bani se realiza o investiție majoră care ulterior, în 10-15 ani, să amortizeze creditul – doar un exemplu: achiziția și reabilitarea Stațiunii Izvoarele. În condițiile date este impropriu să mărești gradul de îndatorare al orașului fără ca măcar să introduci acestă dorință a ta într-o dezbatere publică, pentru că banii trebuie rambursați de cetățeni, nu doar de executiv și de consilierii locali”, a conchis consilierul municipal Bogdănel Gavra.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here