PATRIMONIU STRĂVECHI – În Maramureș, contract de 3 milioane de lei pentru reabilitarea a 8 case tradiționale din comuna Petrova

0
210

PETROVA. Consiliul Județean Maramureș a introdus în licitație un contract estimat la 3 milioane de lei (exact: 3.023.609,04 lei, sumă care include TVA) și care vizează proiectare și execuția lucrărilor de reabilitare/restaurare a 8 case tradiționale aflate în satul Petrova. Cea mai mare parte a finanțării este nerambursabilă, asigurată prin Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – contractul de finanțare a fost semnat la 25 aprilie 2023.

 

Contractul, pentru care sunt așteptate oferte până la 13 februarie 2024, va fi atribuit pe criteriul Cel mai bun raport calitate-preț (unde prețul are o pondere procentuală în decizia finală de 40%, experiența profesională a 2 experți-cheie de 30%, perioada de garanție de 20% – aceasta trebuie cuprinsă între 3 ani și 5 ani -, metodologia de execuție de 10%). Lucrările trebuie finalizate în 615 zile (aproximativ un an și 7 luni).

 

Proiectul, care face parte din obiectivul investițional „Patrimoniul vernacular al comunei Petrova”, vizează restaurarea a 8 case tradiționale aflate în stare de degradare, în scopul conservării imaginii și patrimoniului cultural al satului românesc, dar și a specificității stilistice.

 

Cele 8 gospodării selectate se remarcă printr-o arhitectură specifică zonei Maramureșului istoric, cu ornamentică și dimensiuni frumoase, păstrând și multe elemente și finisaje originale. Acestea au fost edificate prin utilizarea de tehnici tradiționale arhaice și materiale naturale, specifice zonei (piatră cioplită la fundație, structură de lemn și tencuială pe bază de lut/argilă, acoperitori din draniță), înscriindu-se în imaginea satului tradițional.

 

Cele 8 case incluse în contract/proiect sunt următoarele:

  1. sat Petrova nr. 793, Casa Mihalca – monument istoric categoria B (sec. XVIII), în foto;
  2. sat Petrova nr. 309;
  3. sat Petrova nr. 454;
  4. sat Petrova nr. 531A;
  5. sat Petrova nr. 377;
  6. sat Petrova nr. 474;
  7. sat Petrova nr. 701;
  8. sat Petrova nr. 579.

 

* Foto: @Maramureș Vernadoc 2014 – Ordinul Arhitecților din România – Filiala Nord-Vest

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here