SEMNALISTICĂ – O nouă poartă tradițională din Bârsana va fi amplasată la granița Maramureșului cu Sălajul

0
1899

CONTRACT. Consiliul Județean Maramureș va amplasa, ca semnalistică la intrarea în județ, o poartă tradițională maramureșeană pe drumul județean 108D, pe raza comunei Oarța de Jos, la granița cu județul Sălaj.

 

Lucrarea va fi executată de firma Teo Bârsan Tradițional SRL din comuna Bârsana (care îi aparține lui Teodor Bârsan – foto mic dreapta, unul dintre fiii regretatului meșter tradițional Toader Bârsan, redescoperitorul lanțului dintr-o singură bucată de lemn, unul dintre ultimii meșteri care lucrează exclusiv manual, fără nicio sculă electrică – Toader Bârsan a murit la 4 ianuarie 2022). Teodor Bârsan a cioplit inclusiv poarta maramureșeană din lemn de stejar, cu trei stâlpi, amplasată la intrarea în Ambasada SUA de la Bucureşti.

 

Poarta din lemn comandată de administrația județeană pentru a fi amplasată la granița Maramureșului cu Sălajul va avea o deschidere de 9 metri și o înălțime de 7,5 metri. Contractul, încheiat la finalul anului 2022, este în valoare de circa 180.000 lei (exact: 179.935,74 lei, sumă care include TVA).

Conform contractului, este alocată o lună pentru obținerea avizelor, autorizațiilor și acordurilor necesare și 3 luni proiectării și execuției propriu-zise. De asemenea, constructorul trebuie să garanteze lucrarea (și să remedieze eventualele defecte) timp de 3 ani.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here