MILITARII SE MIȘCĂ MAI REPEDE – S-a încheiat și procesul fostului șef al Jandarmeriei Maramureș, colonelul Florișteanu, acuzat de agresiune sexuală

0
1317
Petru Marcel Florișteanu

AGRESIUNE SEXUALĂ – JANDARMERIA MARAMUREȘ. După mai puțin de 4 luni de la demararea procesului în care fostul comandant al Jandarmeriei Maramureș, (UM 0716), colonelul Petru Marcel Florișteanu, instanța penală a Tribunalului Militar Cluj-Napoca a rămas în pronunțarea sentinței pe fond (prima fază procesuală). Practic, procesul e finalizat la mai puțin de un an de la punerea lui Florișteanu sub control judiciar și a declanșării interdicției de a-și exercita funcția de inspector șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi Maramureș (UM 0716), urmând ca în 8 noiembrie 2023 instanța să pronunțe sentința.

 

Primul termen al acestui proces penal, care îl acuză pe colonelul Florișteanu de tentativă de agresiune sexuală (a subalternelor), a avut loc pe 26 iunie 2023. Florișteanu, care are 5 copii din cele două căsătorii (și actuala sa soție este angajată tot la Jandarmeria Maramureș), este acuzat că a încercat să sărute cu forța o subalternă (cea care l-a reclamat), mai exact, pentru tentativă raportată la act de natură sexuală săvârșit prin constrângere (agresiune sexuală) – considerată infracțiune și pedepsită conform Codului Penal cu închisoare de la 1 an la 3 ani și jumătate și interzicerea unor drepturi.

 

Vă reamintim că la 21 noiembrie 2022, colonelul Florișteanu a fost ridicat de procurorii militari de la sediul Inspectoratului de Jandarmi Maramureș și dus la sediul Parchetului Militar Cluj, unde a fost pus sub control judiciar pentru tentativă la agresiune sexuală și abuz de autoritate. În perioada noiembrie 2022 – mai 2023, Florișteanu a uzitat de toate căile pentru ca instanța militară so nu dispună începerea judecăţii în cauză, contestând modul de administrare a probelor (de procurorii militari), modul de efectuare a actului de urmărire penală și legalitatea sesizării instanţei.

 

La 30 mai 2023, Curtea Militară de Apel București a respins definitiv contestația lui Florișteanu, menținând decizia din 12 aprilie 2023 a judecătorului de cameră preliminară a Tribunalului Militar Cluj, care a dispus începerea judecăţii în cauză. Tribunalul Militar Cluj a fixat deja primul termen de judecată: 26 iunie 2023. Florișteanu a fost trimis în judecată sub control judiciar.

 

Pe lângă fapta pentru care va fi judecat Florișteanu, de a încerca (la 23 septembrie 2022) să sărute o subalternă, plutonier în cadrul Jandarmeriei Maramureș – cea care a depus plângere împotriva comportamentului șefului ei -, rechizitoriul menționează că în perioada iulie-noiembrie 2022, patru subalterne a lui Florișteanu au demisionat, fiind hărțuite de șeful Jandarmeriei județene, una dintre acestea, maior, figurând ca martor în dosarul care a fost înregistrat la Tribunalul Militar Cluj la 10 martie 2023. De asemenea, în rechizitoriu este consemnat faptul că Florișteanu se uita la filme porno, în timpul programului de lucru, de pe laptopul de serviciu.

 

Colonelul Petru Marcel Florișteanu, originar din comuna Dolhasca (jud. Suceava), este absolvent al Academiei de Poliţie „Alexandru I. Cuza” – Arma Jandarmi (în 2000), fost comandant de pluton și apoi de detașament la Jandarmeria Iași, participant timp de 6 luni (noiembrie 2011-mai 2012) la misiunea internațională din Wardak (Afganistan) – pentru care primește un venit suplimentar de veteran teatre de operații de 6.325 lei/an -, iar din 2014 conduce Inspectoratul de Jandarmi Maramureș.

 

Deși colonelul Florișteanu a fost trimis în judecată sub control judiciar, el este în continuare angajat al instituției (merge la serviciu, deși nu mai îndeplineşte atribuţiile funcţiei deţinute, îi este suspendată autorizația de acces la informații clasificate și dreptul de a purta arma de serviciu și, evident, nu i se acordă sporurile aferente exclusiv funcției deținute din care este suspendat).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here