MARAMUREȘ – Depunerea jurământului noului Consiliu Județean: despre susținerea promisă de Orban, delatorii lui Steinhardt și întoarcerea cu 90° a lui Cherecheș

2
2165

CONSILIUL JUDEȚEAN MARAMUREȘ. Ionel Bogdan (președintele PNL Maramureș) a câștigat, prin votul electoratului maramureșean, la vârsta de 33 de ani (subliniere: este cel mai tânăr președinte de consiliu județean din țară), dreptul de a conduce în următorii 4 ani administrația județului.

 

Împreună cu consilierii județeni, sâmbătă, 24 octombrie 2020, Bogdan a depus jurământului de învestire în funcţie a preşedintelui ales al Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, la ceremonia cu regulament de pandemie participând prim-ministrul Ludovic Orban (Bogdan a fost secretar de stat în Cancelaria prim-ministrului), ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, prefectul Silviu Nicolae Ungur, primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, şi episcopul ortodox al Maramureşului şi Sătmarului, Iustin Sigheteanu.

 

Au fost prezenți 30 din cei 34 de consilieri județeni (unul nefiind validat de instanță, cel mai probabil urmează să fie înlocuit de Pro România, iar 3 fiind absenți, printre care și pesedistul Zetea, fostul președinte digerând greu înfrângerea). Ședința a fost prezidată de Gheorghe Bîrlea, Anamaria Ioana Petruț și Emil Horj (toți de la PNL, primul din postură de cel mai în vârstă consilier județean, iar ceilalți doi din postură de cei mai tineri consilieri județeni).

 

Ionel Bogdan

 

Tânărul președinte al Consiliului Județean a vorbit despre “un nou început pentru viitorul județului nostru” și despre punerea în practică a Planului de 1 miliard de euro pentru Maramureș (programul său de campanie, cu care a câștigat în fața pesedistului Zetea), „un plan realizabil, bazat pe proiecte concrete, ce pot fi finanțate din fonduri europene și guvernamentale” și care are ca principale puncte “drumul expres care să ne lege de Ungaria, finalizarea Barajului Runcu, parcuri industriale, turism sustenabil, apă, canalizare și gaze în casele maramureșenilor”.

 

A mai zis Bogdan că facerile astea o să determine lumea ca peste 4 ani să se vorbească despre Maramureș “așa acum se vorbește astăzi despre Oradea, Alba sau Sibiu”, iar 2mnews va urmări îndeaproape dacă se concretizează planul care acum, după atâția ani în care doar s-a vorbit și nu s-a făcut mai nimic, pare fantasmagoric.

 

Ludovic Orban

 

În principal, prezența prim-ministrului Ludovic Orban la învestire e de subliniat, fiind pentru prima dată când un șef al Guvernului participă în Maramureș la un eveniment de acest tip. Oarecum, prezența e logică, explicabilă prin faptul că Bogdan a lucrat în Cancelaria sa și că este cel mai tânăr președinte de consiliu județean din România.

 

În consecință, Orban a și subliniat că prezenţa sa la eveniment este un angajament de susţinere al Guvernului pentru toate proiectele de dezvoltare a Maramureșului, amintindu-i lui Bogdan că „nu este un mandat uşor”. Apoi a zis ceva de genul lui Băsescu când Boc a câștigat prima dată Primăria Cluj-Napoca (că e singurul bărbat pe care, dacă ar fi acum/atunci lângă el, l-ar pupa – de fericire, evident, victoria lui Boc fiind surprinzătoare la acel moment). Bine, Orban n-a zis că l-ar pupa pe Bogdan, dar a spus că acesta a obținut “un succes remarcabil”, obținut de „un tânăr care nu a beneficiat de notorietate, dar a reuşit în această competiţie să câştige poziţia de preşedinte al Consiliului Judeţean”.

 

Iustin Sighteanu

 

Apoi a urmat cuvântul păstorului. Iustin Sigheteanu a glăsuit turmei, regulamentar, cu masca sub nas: “Cultele sunt un partener loial față de autorități (…) pe proiectele care ne privesc: sociale, culturale. (…) Maramureșul este un ținut subdezvoltat (n.mea, este fix un ținut subdezvoltat al României, conform tuturor indicatorilor economici de pe pământ, sigur, din turla bisericii poate fi perceput altfel, dar fals). (…) Dacă Dumnezeu vă va ajuta și veți promova proiectele pe care și le-a propus în proiectul-program domnul președinte, Biserica va fi acolo unde va fi chemată și unde va trebui: toate proiectele în ce privește infrastructura bisericească, activități sociale, activități culturale.

 

Statul ajută Biserica pentru că este un parteneriat care promovează pacea socială (n.mea, eu am observat altceva: nu statul, ci politicienii ajunși decidenți ai modului de cheltuire a banilor publici finanțează din acești bani Biserica pentru interesul personal, electoral), care aduce plus valoare în acest domeniu”, a spus episcopul de Maramureș și Sătmar, Iustin Sigheteanu, care i-a oferit “domnului președinte” o Sfântă Scriptură, unde i-a precizat că va găsi „soluții pentru toate problemele, și sufletești și anumite neîmpliniri”.

 

Bonus, fostul călugăr și stareț de la Rohia, Iustin Sigheteanu, i-a mai oferit “domnului președinte” două cărți ale lui Nicolae Steinhardt, cel de pe urma căruia cea mai bogată mănăstire a Episcopiei Maramureșului, Sfânta Ana de la Rohia, face bani mulți, deși conducerea acesteia a permis Securității comuniste să-și desfășoare urmărirea informativă chiar în interiorul mănăstirii – în 2006, în articolul “Coloneii mănăstirii arestate”, precizam că în DUI nr. 207 (dosarul de urmărire informativă a lui Steinhardt, codificat “Scriitorul”) sunt implicați peste 100 de ofițeri de securitate și multe zeci de surse/informatori ale acestora, printre care și cel puțin 3 călugări de la Rohia recrutați de securiști pentru a-l vinde pe Nicu, fratele lor în călugărie (numele de cod ale celor 3 călugări-informatori au fost: Starețul, Pop Vasile și Cupșa). O subliniere, în 2013, Valerian Pop, alias părintele Veniamin, cel mai apropiat frate întru călugărie al monahului Nicolae Steinhardt, ajuns pe Muntele Athos, astăzi călugăr athonit, spunea că „n-are nicio problemă să mărturisească adevărul”: „episcopul Iustin Sigheteanul (n.mea, la momentul declarației, în 2013, episcop vicar), este cel care l-a-ncondeiat pe Părintele, la Securitate”.

 

Cătălin Cherecheș

 

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, care în campania electorală a candidat sudat de PSD, a avut, așteptat de cunoscători, un discurs în care și-a schimbat cu 90° preferințele. Logic, așa a procedat și la alegerile prezidențiale din 2012, când l-a ridicat pe Ponta pe piedestal și l-a ponegrit cât și cum a putut pe Iohannis, iar după rezultat a zis că Ponta e cel mai rău, iar Iohannis e cel mai bun, ca și când se adresa unor proști care uită de la mână pân’ la gură.

 

Și acum, Cherecheș și-a aruncat la gunoi partenerii pesediști, loseri și din cauza alipirii de el, și a spus că „trebuie să vedem modul în care punem în aplicare, într-un parteneriat serios, fără patimă” proiectele de dezvoltare ale județului. Apoi, revărsarea mierii de rigoare la ministrul Fondurilor Europene Boloș, la prim-ministrul Orban (amintind de “ajutorul sufletesc pe care i l-a dat în 2011, când a venit de unul singur să dea o mână de ajutor aici, în Baia Mare”) și l-a “asigurat pe Ionel de o foarte bună colaborare” (deși acum câteva zile amenința, pentru a mia oară, că retrage Baia Mare din proiectul SMID, de gestionare a deșeurilor) și i-a rugat pe consilierii județeni „să îl ajute pe acest om (n.mea, Ionel Bogdan) care a venit cu sufletul deschis să facă treabă bună pentru acest județ”.

 

A mai zis și Boloș, tot de bine, în registrul lui Orban, ministrul care a venit cel mai des în Maramureș în campania electorală. Sigur, o să-l ajute pe Bogdan, că s-a declarat prieten nu doar al lui, ci și al Maramureșului. O să vedem. Cam asta a fost sinteza speech-urilor, avem Consiliu Județean nou-nouț, să urmărim împreună ce o să implementeze pentru dezvoltarea Maramureșului.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here