MAJORĂRI – În Baia Mare, scumpiri cu 12-16% a biletului de o zi la transport public și la toate abonamentele: majorările prețurilor, din 1 aprilie 2024

1
1425

SE CER TARIFE MAI MARI LA TRANSPORT PUBLIC. La propunerea viceprimarului cu atribuții interimare de primar, Ioan Doru Dăncuș, consilierii locali din Baia Mare au fost chemați să voteze majorarări ale tarifelor biletului cu valabilitate de o zi, precum și toate abonamentele la transportul public în comun al operatorului monopolist Urbis, controlat de municipalitatea Baia Mare, care deține 97,06% din acțiunile firmei de transport. Practic, aleșilor băimărenilor li se cere să mandateze conducerea ADI Zona Metropolitană Baia Mare să opereze modificarea tarifelor.

 

Majorările au fost motivate de conducerea operatorului de transport public în comun Urbis prin faptul că firma municipalității are „cele mai mici tarife din țară”, „aproape cel mai redus grad de subvenționare” (72-73%) și, în plus, în 2023 „costurile pieselor de schimb au crescut cu 28%, al anvelopelor cu 7,4% al reparațiilor cu 20,98%, al asigurărilor RCA cu 21,93% și salariul minim brut cu 29%”

 

În consecință, Consiliul de Administrație Urbis a avizat propunerea conducerii firmei de transport de a majora prețul biletului valabil o zi de la 8 lei la 10 lei (+12,5%), al abonamentului pe o lună de la 70 de lei la 90 de lei (+12,86%), al abonamentului pe 3 luni de la 170 de lei la 260 de lei (+15,29%), al abonamentului pe 6 luni de la 300 de lei la 480 de lei (+16%), al abonamentului pe un an de la 500 de lei la 700 de lei (+15%) – abonamentele sunt valabile pe toate liniile din municipiu.

 

Biletul cu valabilitatea de o oră rămâne la prețul de 3 lei (pentru că oricum acesta este printre cele mai mari din țară). În urma acestor majorări, Urbis estimează că va încasa cu 1,4 milioane de lei mai mult/an (exact: 1.379.906 lei/an).

 

Urbis SA Baia Mare are ca acționar majoritat decisiv, cu 97,06%, Municipiul Baia Mare, alți acționari fiind Tăuții Măgherăuș (0,98%) și comunele Recea, Dumbrăvița, Groși și Săcălășeni (fiecare cu câte 0,49% din acțiuni). Firma de transport public de persoane operează în Zona Metropolitană Baia Mare, respectiv în Baia Mare, Baia Sprie (Tăuții de Sus, Chiuzbaia, Satu Nou de Sus), Tăuții Măgherăuș (Băița, Nistru, Merișor, Bușag, Bozânta Mare) și Recea (Mocira, Săsar, Lăpușel, Bozânta Mică).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Suntem siguri 100% că majorările de preț se vor duce la schimbarea vehiculelor vechi de 40 de ani, vor băga și ei în sfârșit wifi în mijloacele de transport, cum au până și orașele de 30.000 de locuitori, toate stațiile vor fi dotate cu monitoare care îți arată poziția aproximativă a autobuzului pe care îl aștepți, iar orarul va fi respectat la fel ca la japonezi…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here