JUPÂNUL SUPREM – Scandal la Sighetu Marmației: primarul pesedist i-a interzis viceprimarului să reprezinte Primăria și să obțină bani pentru oraș

1
5903
Vasile Moldovan, Daniela Onița-Ivașcu

CÂND ȚI SE URCĂ LA CAP. Scandal cu iz de autocrație/totalitarism/tiranie în administrația publică a municipiului Sighetu Marmației: primarul pesedist Vasile Moldovan i-a interzis viceprimarului Daniela Onița-Ivașcu (PNL), public, în plină ședință a forului deliberativ al orașului (Consiliul Local), să mai vorbească în numele Primăriei (“Începând de astăzi, interzic doamnei viceprimar să vorbească în numele Primăriei, în numele administrației publice locale.” – Vasile Moldovan)! În accepțiunea edilului pesedist din Sighetu Marmației, democrația e tot un fel de dictatură, doar că i se spune altfel.

 

Însă, în această poveste – care ar fi ironică, dar nu ar fi reală și nu s-ar repercuta negativ asupra sighetenilor – nu aspectul crezului interior de autocrat al primarului municipiului Sighetu Marmației este cel mai important de semnalat, ci motivul supărării Jupânului Suprem din conducerea administrației publice a orașului. Edilul pesedist e supărat că viceprimarul penelist a adus bani de la județ pentru reabilitarea unui parc. Iar el n-a adus nimic. Doar rugăminți (tot la administrația județeană), neconcretizate.

 

În consecință, i-a interzis viceprimarului Onița-Ivașcu, cu de la el putere, să mai vorbească în numele administrației în care și ea, ca și edilul Moldovan, a fost aleasă, nu numită. Într-o traducere liberă/simplificată, Moldovan, care are susținere ZERO la nivelul administrației județene, sacrifică interesele cetățenilor (care l-au ales în majoritatea celor care s-au prezentat la urne) în dauna propriilor interese electorale. Deși logic ar fi ca cei doi să formeze o echipă administrativă care să lucreze pentru dezvoltarea urbei de peste Deal, în Primăria Sighetu Marmației falia este evidentă.

 

De la ce a pornit implusul de tiran

 

În urmă cu o lună (pentru statisticieni, în 20 mai 2021), viceprimarul Onița-Ivașcu a înaintat administrației județene, controlată de PNL, prin președintele filialei județene a partidului și al Consiliului Județean, Ionel Bogdan, o cerere de finanțare a proiectului de modernizare a unui parc de joacă situat în centrul municipiului Sighetu Marmației (cel de pe strada 1 Decembrie 1918) și aflat într-o stare jalnică.

 

Pentru modernizarea acestui obiectiv a fost estimată (în baza unui deviz al proiectului) ca fiind necesară o finanțare de 300.000 de lei, care nu a fost cuprinsă în bugetul local al anului 2021, pentru că orașul e sărac. Bine, nu e suficient de sărac să nu angajeze cheltuieli de circa 500.000 de lei pentru plata salariului unui city manager, post creat la dorința expresă a primarului Moldovan, e sărac doar pentru a moderniza un parc urât din centrul municipiului.

 

Evident pe criterii politice, Bogdan (PNL) i-a convins pe consilierii județeni să aprobe solicitarea făcută de viceprimarul Onița-Ivașcu (PNL) pentru reabilitarea parcului de joacă din Sighetu Marmației. Ideea e că s-au aprobat banii (chiar mai mulți, 311.000 lei) și parcul poate fi modernizat din banii județului, pentru că, spuneam, șeful suprem al administrației locale n-a găsit bani în pușculița urbei și pentru asta. O reacție normală (a tuturor sighetenilor) este de mulțumire/bucurie: se reabilitează parcul foarte urât din centrul orașului și urbea nu trebuie să scoată bani din propria pușculiță, plătește județul.

 

Numai că nu a fost așa. Supărat că primește 311.000 lei din pușculița județului fără să fi făcut niciun efort pentru asta, primarul Moldovan (PSD) a trimis și el o adresă la administrația județeană prin care o ceartă că le-a dat bani să modernizeze parcul foarte urât din centrul orașului și cere documentele care au stat la baza alocării, pentru că, susține el, forul urbei nu a aprobat documentații tehnice aferente proiectului și nici nu a cuprins în buget investiții privind respectivul parc de joacă pentru copiii din Sighetu Marmației (am spus de ce, pentru că orașul e sărac).

 

În adresa înaintată Consiliului Județean, Moldovan ceartă administrația județeană, supărat, pentru că EL a cerut să i se dea 13,6 milioane de lei, dar nu i s-a dat nimic. Cu destinație clară erau acei bani. Să vedem care… Moldovan a cerut banii pentru… funcționarea Primăriei și pentru salubritate (pentru că, știți, gunoiul din Maramureș e transportat la Arad și costurile au crescut pentru toate localitățile, însă doar Moldovan a cerut – evident, nu i s-a dat nimic, nu doar pentru că e pesedist, ci pentru că de la județ banii se alocă pe proiecte de dezvoltare, nu pe funcționare).

 

În atașament aveți partea “netehnică” a proiectului de modernizare a parcului de joacă pentru copiii din Sighetu Marmației, proiect realizat de o echipă care s-a implicat voluntar (deci, iar nu a costat niciun ban din pușculița secătuită a municipiului Sighetu Marmației). Acestea sunt faptele, restul sunt politicianisme, din care, din păcate, principalul perdant este cetățeanul. Cum se poate să ți se ofere bani pentru a moderniza un parc foarte urât și tu să fii supărat. Și certăreț. Și autocrat (tiran).

 

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Ziua buna! Iar vedem in video (SighetuNecenzurat) cum guvernul Roman a fracasat din nou! Cel mai fundamental eșec, din partea guvernului și a multor altora (e.g. Vasile Moldovan PSD-ist), este eșecul de a face ceva suficient pentru a preveni aceste tipuri de infracțiuni, ca de exemplu misoginismul, in acest caz, abordând atitudinile sociale și inechitatea de gen care le normalizează. Acest PSD ist este un misogin sadea, agramat, si egoist. O face acum cu ajutorul tehnologiei.

    Școlile rareori predau cât ar trebui despre sexualitate și nu reușesc să combine predarea despre consimțământ și relații sănătoase cu predarea despre cetățenia digitală. Atitudinile sexiste persistă – cum ar fi să le spui fetelor că băieții care iau sau împărtășesc imagini cu ei este o formă de flirt și că ar trebui să se simta flaterisite. Eronat! Mulți parlamentari și oficiali guvernamentali romani nu înțeleg că infracțiunile care folosesc tehnologia au consecințe foarte reale pentru femei și fete.

    Conducem porțiuni din ce în ce mai mari din viața noastră online, iar acest lucru este cu atât mai adevărat pentru tineri, care se confruntă cu sarcina descurajantă de a-și explora sexualitatea și relațiile într-o lume din ce în ce mai digitală. Parlamentarii din întreaga lume sunt cu mult în urmă în ceea ce privește înțelegerea modului de prevenire și reacție la violența impotriva femeilor/fetelor bazată pe gen, folosind tehnologia și în spațiile online. Catastrofa de @vasile moldovan ar trebui să ajungă din urmă viitorul. Dr Olga Lazin, despre #sexism

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here