ÎN SFÂRȘIT – Băile sărate de la Coștiui intră în reparații capitale: administrația locală investește 1,3 milioane de lei pentru redarea obiectivului în circuitul turistic local

1
673

BĂILE SĂRATE DE LA COȘTIUI. Administrația publică locală din comuna maramureșeană Rona de Sus, controlată de edilul Alexa Semeniuc (USR), a introdus în licitație un contract estimat la 1,3 milioane de lei (exact. 1.329.741,35 lei, sumă care include TVA), care vizează execuția reparațiilor Băilor Coștiui. Contractul va fi atribuit pe criteriul unic Cel mai mic preț, iar ofertele pot fi depuse până la 4 martie 2024.

 

Conform proiectului, se vor face reparații la bazinul de apă sărată (cămășuiri din beton armat la pereți, respectiv la placa bazinului și refacerea trotuarelor din jurul bazinului), la vestiar și garderobă, toalete precum și la ghișeul de bilete se vor face reface finisajelor și instalațiile afectate din interior și se vor înlocui tâmplăriile existente, iar la dușuri se vor reface finisajele și instalațiile afectate.  Contractul trebuie finalizat în 12 luni.

 

Băile sărate de la Coștiui în forma pe care o cunoaștem astăzi au fost deschise în anul 1967, iar despre apă se afirmă că ar fi benefică în diferite afecțiuni (afecţiunile aparatului locomotor posttraumatice, reumatismale degenerative, abarticulare şi chiar inflamatorii, afecţiuni neurologice periferice şi centrale, afecţiunile ginecologice funcţionale discrinice şi inflamatorii). Apa sărată din Coştiui, cu o salinitate de circa 38 gr/l, își are proveniența din prăbuşirea ocnelor unde se exploata sare miocenă și care au funcționat între secolele XIV-XX, în zonă formându-se un complex lacustru format din 6 mici lacuri.

În 2011, autoritatea locală a concesionat Băile Coştiui pe 49 de ani unei firme din Bucureşti, aceasta angajându-se că va face investiții (de pe atunci erau într-o stare deplorabilă) și va revigora turismul. Investiții nu prea s-au făcut, turismul nu a fost revigorat, iar firma nu și-a achitat nici concesiunea (24.000 lei/an). Primăria Rona de Sus a pornit un proces de recuperare a băilor, care s-au și închis total în 2016, a câștigat într-un final și abia în acest an a reușit să bugeteze investiția necesară reparațiilor stringente ale Băilor de la Coștiui.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here