FILMUL EVENIMENTELOR – Cum au contrat aleșii locali tentativa primarului Cherecheș de a aloca 3,2 milioane de lei pentru Sărbătoarea Castanelor

2
3187

BAIA MARE. Deocamdată desfășurarea Sărbătorii Castanelor ediția 2021, programată în trei zile, tradițional, în ultimul weekend din luna septembrie (24-26 septembrie), este în stand-by. Respectiv, n-are buget (aprobat). Dar va avea, fără îndoială. În acest moment, oștile politice ale aleșilor locali au păreri contradictorii nu asupra desfășurării sărbătorii, ci asupra sumei pe care trebuie să o aloce acesteia.

 

Primarul Cătălin Cherecheș vrea să cheltuiască din pușculița orașului 3,2 milioane de lei (atât a fost bugetul fățiș propus, la care se adaugă cel colateral – respectiv 50.000 lei pentru Expo Flora și ce s-o mai putea înghesui, mascat, în alte manifestări, așa cum este mai de fiecare dată). Numai că e greu să se aprobe această sumă, considerată enormă pentru municipalitate, în contextul în care, pentru că nu are bani, a cerut și obținut aporbarea unui nou credit bancar de 100 de milioane de lei. De ce e greu să se aprobe pohta edilului?

 

Pentru a fi aprobat bugetul, trebuie girul a minimum 12 consilieri locali din cei 23 (jumătate simplă din totalul aleșilor). Cherecheș controlează fix 9 voturi (cele 7 ale Coaliției pentru Maramureș – PNȚCD, PSD, PPU-sl – și cele 2 ale UDMR – cărora le-a oferit la schimb funcția de viceprimar). Așadar, acesta este primul mandat în care Cherecheș nu controlează în majoritate Consiliul Local (doar sporadic, când face câte un troc politic cu PNL și mereu trebuie să dea ceva la schimb), opoziția majoritară (PNL, USR PLUS și PMP) având acum altă părere decât Cherecheș: trebuie cumpătare (financiară).

 

PNL a decis să aprobe o sumă de 700.000 de lei (fapt confirmat de președintele PNL Baia Mare, Călin Bota), PMP ar vota 2,5 milioane de lei (fapt confirmat de consilierul local Bogdănel Gavra), USR PLUS ar vota și ei o sumă mult mai mică, pentru că nevoile urbei sunt mari (fapt confirmat de consilierul local Bogdan Hodorogea). Acestea sunt datele problemei. Să vedem cum a fost sabotată de aleșii locali tentativa de alocare a unei sume considerate enorme (3,2 milioane de lei) pentru Sărbătoarea Castanelor.

 

Filmul evenimentelor

 

9 septembrie 2021, Sala Europa din sediul Primăriei Baia Mare, locul clasic de desfășurare a ședințelor Consiliului Local. La fața locului, din cei 23 de aleși, prezenți 20 (au lipsit 3 liberali: Simion Bizău, Mircea Cirț și Ioana Marincaș). Din cei 20 prezenți, 12 trebuiau să fie de acord cu suma fixată de primarul Cherecheș pentru ca Sărbătorii Castanelor 2021 să poată să-i fie alocat respectivul buget (3,2 milioane de lei).

 

Din start o problemă: proiectul a intrat în dezbatere fără avizul Comisiei III (juridică), care a dat aviz nefavorabil, și cu aviz favorabil al Comisiei I (buget-finanțe) doar pentru suma de 2,5 milioane de lei. Se dezbate proiectul. Liberalii cer (prin consilierul local Anne Marie Hordău) introducerea unui amendament prin care suma alocată să fie diminuată de la 3,2 milioane de lei la 700.000 lei. În aceste condiții, PMP nu mai cere reducerea sumei, ci prevederea că dacă evenimentul este amântat/anulat (din cauza pandemiei), suma alocată să fie alocată cu altă destinație acolo unde decide Consiliul Local. Ofensiva opoziției majoritare e fățișă.

 

În acest context, consilierul local Radu Ardelean (Coaliția pentru Maramureș) propune votarea amendamentelor prin vot secret, pe considerent că unii consilieri de la opoziție ar vota în acest fel pentru bugetul propus de primar. Se aprobă (împotriva firii și a legii – era un vot care presupunea alocarea unei sume de bani publici, votul secret fiind dat doar în cazul în care se presupune votarea unor persoane identificate nominal). Bine, 7 consilieri locali protestează părăsind sala (cei 4 de la USR PLUS – Horia Buhan, Bogdan Hodorogea, Claudiu Pop, Leontin Pop -, și cei 3 de la PMP – Bogdănel Gavra, Adrian Pop și Cornel Varga).

 

În sală mai rămân 13 din cei 23 consilieri locali. Încă există cvorum, deci președintele ședinței, consilierul Ovidiu Andrei Crăciun (PNL) dispune votarea secretă a amendamentelor (pe bilețele). Ambele amendamente propuse de opoziție sunt respinse. Amendamentul Coaliției (să se voteze secret) este adoptat în unanimitate (toți cei 13 aleși au fost de acord cu asta).

 

Se votează cu identitate secretă a votantului dacă se aprobă bugetul propus de primarul Cherecheș Sărbătorii Castanelor (3,2 milioane de lei). Pentru a fi aprobată suma propusă de Cherecheș, 3 dintre cei 4 liberali rămași în sală trebuiau să voteze pentru (împotriva propriului amendament de diminuare a sumei). Cei 9 consilieri controlați de Cherecheș (cei 7 de la Coaliția pentru Maramureș + cei 2 de la UDMR) votează pentru bugetul propus de edil. Cei 4 consilieri PNL rămași în sală votează împotrivă. Proiectul este respins (are doar 9 voturi pentru din cele 12, minimum pentru a fi adoptat).

 

Dramă mare. Cei doi consilieri UDMR (viceprimarul Pap Zsolt și Pinter Zsolt) părăsesc sala (pare să fie la comanda lui Cherecheș), pentru a elimina cvorumul și a fi suspendată ședința. Implicit, se constată lipsa cvorumului (au rămas în sală 11 consilieri, iar 12 este numărul minim necesar pentru susținerea ședinței). Proiectele nedezbătute nu se mai supun la vot. Ședința este declarată închisă.

 

Ce e de urmărit? Dacă edilului Cherecheș îi reușește trocul cu PNL (iar), sau dacă PNL (ca și USR PLUS și PMP) rămân consecvenți după ce TOȚI au declarat public că municipiul trece printr-o dificilă perioadă financiară și că bugetul alocat trebuie să fie mult mai mic decât cel avansat de primar. Urmărim/observăm/informăm.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. rusine consilierilor de la RMDSZ!!!sunteti niste marionete ale primarului chereches!!! d-lor din conducerea centrala RMDSZ ,este cazul sa luati masuri impotriva acestor nulitati !!!!!ca ungur va spun:nu voi mai vota cu udmr cel putin pe rahatii din baia mare categoricNU!!!!!rusine!!! sunteti urmasii demni a lui noemi vida!!

  2. Domnilor edili
    Mulțumim pentru alimentarea cu apă potabilă și pentru canalizare în cartierul Firiza (am intrat și noi cu un picior în secolul XXI). Dar pe când ne promiteți introducerea gazului și construirea trotuarelor ???

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here