FAPT – Maramureșenii au inventat digul modular (“Invenția anului 2010”), dar șefii administrativi nu-l cumpără, asistând pasivi cum județul e măturat de inundații

0
1366

NEPUTINCIOȘII. În 2008, inginerii băimăreni Paul Mateescu, Petru Tătaru şi Daniel Borota au obținut brevetul de invenție al digului modular antiinundaţie, cu care în 2010, la Târgul internaţional de inventică din Iași au obținut Marele Premiu, pentru cea mai valoroasă invenție a anului. Ulterior, băimăreanul Dumitru Matei a achiziționat de la inventatori dreptul de licenţă exclusivă și a început să-l producă, convins fiind că putea să-l producă la firma sa la un preț mai redus decât cele similare existente pe piața mondială.

 

Bine, Matei l-a produs, i-a anunțat pe toți politrucii care conduc județe-n țara asta că-l are și că-l vinde, l-a oferit și gratis când a fost mare nevoie, dar în principal a pierdut banii investiți, pentru că decât să aplici soluția de a proteja orașe și comune împotriva inundațiilor e mai facil să nu faci nimic, ca un banal inutil, contemplând cu un pahar de Richard Hennessey în mână cum mătura apa totul în jur.

 

Acum, ca-n fiecare an, apa mătură totul în Maramureș, din nou. E ca ninsoarea iarna, nicio supriză, doar șefii administrației județene mimează în autosuficiența lor că sunt surprinși. De când maramureșenii au inventat digul modular (niște panouri de metal de 1,5 metri înălţime prinse între ele cu un sistem care conferă rigiditate şi siguranţă în exploatare), județul acesta a avut neșansa să fie condus de trei politruci foarte-foarte slabi în performanțele administrative: lăpușeanul Mircea Man (PD), dumbrăvițeanul Zamfir Flore Ciceu (PC) și seineanul Gabriel Valer Zetea (PSD).

 

Niciodată, niciunul, nici din greșeală nu s-a gândit la inundații înainte de a bea băuturi scumpe și de a face mațul baston la mesele pantagruelice plătite din banii județului, sau înainte de a semna deconturi la hoteluri de lux în excursiile publice prin lume (tot din pușculița județului, se înțelege).

 

De aceea, an de an, Maramureșul este măturat de ape, digurile inventatorilor băimăreni stau într-un depozit din firma lui Matei, iar șeful administrației județene (c-a fost Man, Ciceu, sau Zetea), după ce trece urgia, nechează milă la Guvern să primească bani din pușculița țării. Nimeni nu previne, toți cerșesc. E mai simplu așa.

 

Acum, apele au făcut ravagii în Coroieni, Targu Lapus, Bogdan Vodă, Leordina, Coltau, Baia Sprie, Recea și Groșii Țibleșului. Torenții și scurgerile pe versanți au crescut debitele și nivelurilor văilor și pâraielor, care s-au revărsat din albie. Șuvoaiele de apă nu au putut fi preluate de rețele de canalizare existente și au inundat gospodării, terenuri agricole, rețele de de infrastructură etc. La Leordina s-a rupt un pod și 10 gospodării și 35 de persoane au rămas izolate. Au fost inundate 20 de gospodării și 96 de anexe gospodaresti. Aproape 40 de kilometri de străzi, drumuri comunale și județene au fost compromise. Peste 60 de hectare de terenuri agricole, pășuni și fânețe au fost inundate.

 

Din păcate, nu s-a sfârșit… Hidrologii au anunțat Cod portocaliu până miercuri seara, meteorologii, la fel. Urmează noi furtuni, precipitații abundente. Pompierii evacuează apa, hidrologii transpiră cu ochii la cotele de atenție, meteorologii fac calcule. Șefii administrației județene ce fac? Că digurile modulare inventate de maramureșeni sunt tot în depozitul lui Matei…

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here