FAPT – De 15 ani, Biblioteca Județeană din Baia Mare este înscrisă în documentele cadastrale ca o construcție cu un etaj, deși are… cinci

0
1881

EROAREA CARE A PERSISTAT 15 ANI. Sediul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare, construit în centrul urbei începând din 19 iunie 1991 și recepționat oficial în anul 2007, a fost înscris în documentele cadastrale abia în anul 2010 ca o construcție cu Parter + Etaj. La 15 ani de la recepția oficială a imobilului și la 13 ani de la înregistrarea clădirii în Cartea Funciară, va fi făcută corecția de rigoare, urmând să fie înscrisă așa cum este de fapt: o clădire cu 5 etaje (de asemenea, vor fi corectate datele eronate privind suprafața reală, respectiv cu o amprentă la sol de 1.858 mp și o suprafață de 7.875 mp).

 

Cronologia unei construcții: între decizie și recepție au trecut… 29 de ani

 

Edificarea bibliotecii a fost decisă în 28 decembrie 1950, când regimul comunist a înființat în subordinea Sfaturilor Populare Regionale secții de cultură care aveau în responsabilitate și organizarea bibliotecilor regionale, raionale și comunale. Astfel, în ianuarie 1951, într-un imobil situat pe strada 17 Octombrie (actuala Gheorghe Șincai) a luat ființă Biblioteca Centrală Regională Baia Mare (cea devenită în 1968 Biblioteca Municipală Baia Mare și din 1975 Biblioteca Județeană Maramureș), iar conducerea acesteia i-a fost încredințată Ecaterinei Vida.

 

După doar 2 ani, Biblioteca a fost mutată într-un alt spațiu, localizat în Piața Libertății nr. 21, colț cu strada Malinovski (ulterior strada Baia Sprie, astăzi strada Vasile Lucaciu). La acea vreme, Biblioteca Regională era condusă de Gheorghe Marcu și avea o mică sală de împrumut, un depozit și sală de lectură.

 

În 1978, Consiliul de Stat a aprobat exproprierea unor terenuri și construcții pentru construirea unei noi biblioteci în Baia Mare. Însă, la fel ca astăzi, nu s-a întâmplat nimic. După alți 7 ani, spațiul bibliotecii era atât de deteriorat, încât siguranța persoanelor nu putea fi garantată și Biblioteca Județeană a fost întâi închisă, iar după vreo jumătate de an a fost mutată pe strada Victoriei nr. 76, într-un cămin studențesc dezafectat al Institutului de Învățământ Superior Baia Mare.

 

În fine, în 1986, Comitetul Executiv al Consiliului Popular Maramureș și-a amintit de bibliotecă și a introdus obiectivul… în planul investițiilor cincinalului 1986-1990, sediul noii bibliotecii fiind stabilit pe Bulevardul Independenței nr. 4B, lângă Casa de Cultură. După schimbarea regimului comunist, arhitecții Maria Mulea, Szaniszló Francisc, Gheorghe Florescu și tehnician arhitect Suzana Barra au realizat proiectul primului sediu al bibliotecii județene din Maramureș conceput special pentru o bibliotecă publică.

 

Construirea a început la 19 iunie 1991 (pe atunci la conducerea bibliotecii era Teodor Ardelean, cel care este și astăzi), însă din lipsa banilor, a birocrației și nepăsării, a fost finalizată după mai bine de 10 ani (unele secții din noul sediu au fost însă deschise provizoriu începând din anul 2000). Edificiul a fost recepționat în 2007, însă a fost înscris în Cartea Funciară doar în anul 2010, însă și atunci greșit, clădirea fiind semnalizată ca având un singur etaj.

 

În fine, la 15 ani de la recepție și 13 ani de la înscrierea în Cartea Funciară, erorile vor fi îndreptate. În fond, ce atâta grabă?

 

* Foto: @ Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here