FAPT – Au fost finalizate lucrările de decolmatare a râului Iza, în localitatea Bârsana

0
517

GOSPODĂRIREA APELOR. Râul Iza a fost decolmatat în localitatea maramureșeană Bârsana, lucrarea fiind executată în baza protocolului de colaborare încheiat între Sistemul de Gospodărire a Apelor Maramureș și Primăria comunei Bârsana pentru stabilizarea albiei minore a râului Iza și asigurarea secțiunii de scurgere.

 

Lucrarea de regularizare/reprofilare a albiei a implicat decolmatarea unui volum de 1.023 mc de material aluvionar. De asemenea, au fost executate reparații din anrocamente la pragul de fund, la care s-au folosit 20 de metri cubi de piatră bloc.

 

Ce sunt pragurile de fund și care este rolul lor

 

Pragul de fund este o lucrare de regularizare a albiei, care se execută transversal pe toată lățimea albiei, al cărei scop este protejarea împotriva eroziunilor a patului și a malurilor albiei.

 

Amplasarea pragurilor de fund în avalul unor construcții hidrotehnice contribuie la menținerea stabilității acestora, iar amplasarea în amonte de lucrare reduce viteza curentului și limitează afuierile în adâncime (eroziunea albiei unei ape curgătoare în apropierea fundației unei construcții hidrotehnice).

 

Apele Române Someș-TisaATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here