EXCLUSIV – Primăria Baia Mare plătește o jumătate de milion de lei pentru proiectarea modernizării unei instituții inexistente, pe care o va crea în loc de o… școală istorică

1
11076
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare

FAPTE, FĂPTUITORI ȘI STRATEGII. Administrația publică din Baia Mare vizează reabilitarea și modernizarea unei entități cultural-educative inexistente: Centru cultural-educațional. Conform unor documente publice, respectivul Centru cultural-educațional este localizat în sediul actualei Școli Gimnaziale „Petre Dulfu” din Baia Mare, respectiv în Piața Cetății nr. 4, într-o clădire de secol XVIII edificată de iezuiți (dar neinclusă în Lista Monumentelor Istorice) și lipită de actualele Biserica Romano-Catolică “Sfânta Treime” (fostă biserică iezuită) și de Muzeul Județean de Artă (fost Oficiul Salinelor).

 

Școala mutată după furtună

 

În septembrie 2019, în urma unei furtuni puternice, din cauza deteriorării acoperișului Școlii Gimnaziale „Petre Dulfu” cei peste 300 de copii (elevi în învățământul primar și gimnaziu) au fost mutați temporar la Colegiul Tehnic „C.D. Nenițescu”. Acolo învață, pentru al treilea an consecutiv, elevii de la „Petre Dulfu”: în școală, internat și într-un… atelier. Li s-a spus că situația se va reglementa după finalizarea lucrărilor. În 3 ani nu s-a reușit decât repararea acoperișului, acum se lucrează la remedierea defecțiunilor din interiorul clădirii.

 

Pentru că lucrările se prelungeau, în urmă cu un an conducerii școlii i s-a propus de către administrația publică locală mutarea în alte spații, la Liceul Teoretic „Németh László”. Conducerea școlii și-a dat acceptul, dar mutarea nu s-a produs. Ca-n Baia Mare, totul e la stadiul de vorbe, promisiuni, proiecte verbalizate…

 

Schimbarea destinației: nimeni nu știe nimic

 

Însă, în acest an se va întâmpla ceva: se vor împlini 3 ani consecutivi de nefuncționare a școlii în respectiva locație, din Piața Cetății nr. 4. În timp ce profesorii, elevii, părinții așteaptă finalizarea reparațiilor, primarul Cătălin Cherecheș a decis să schimbe destinația clădirii și dispus introducerea în licitație publică un contract estimat la 500.000 lei + TVA pentru proiectarea completă a Centrului cultural-educațional – Piața Cetății nr. 4 (contractul presupune proiectul tehnic, documentaţia de avizare a lucrărilor, proiect pentru autorizarea executării lucrărilor și asistenţa tehnică din partea proiectantului).

 

Respectiv, în locul Școlii Gimnaziale „Petre Dulfu”, edilul vrea să facă un Centru cultural-educațional. Oficial, în documentația de atribuire a contractului privind proiectarea, acesta este menționat ca fiind făcut – “mănăstirea-şcoală (azi Centru Cultural Educațional)” -, dar falsul în acte publice nu este o infracțiune în Baia Mare, deci nu insistăm asupra acestui detaliu.

 

Ofertele proiectanților sunt așteptate până în 9 martie 2022 (grabă mare), iar contractul (estimat la 500.000 lei + TVA) va fi atribuit pe criteriul Cel mai bun raport calitate – preț (unde prețul are o podere de 60% din decizia finală și experiența șefilor tehnici 40%).

 

Cum se poate face: simplu, au schimbat legea

 

Poate schimba un primar destinația unei școli? Poate (dacă e autocrat). Cum poate? Bine, pentru că s-a schimbat legislația și nici Ministerul Educației, nici Inspectoratul Școlar, nici școala nu mai au niciun rol în decizie.

 

Până acum, administratorul unui imobil (clădire, teren) nu putea schimba destinația acestuia (a unei școli, unități spitalicești, păduri sau pășuni, chiar), decât cu girul forurilor/instituțiilor responsabile. De acum, administratorul imobilului (în cazul de față Municipalitatea Baia Mare), poate schimba destinația (printre altele) dacă instituția responsabilă cu utilitatea inițială (în cazul acesta, școala) nu a funcționat timp de 3 ani în respectiva clădire.

 

Să simplificăm explicația (în special pentru parlamentarii maramureșeni – oamenii care fac/aprobă legi): dacă un primar vrea să facă orice în loc de o școală, mută școala (pe considerent de reparații, lucrări de intervenții etc.), tergiversează timp de 3 ani finalizarea lucrării și apoi e liber să facă (legal!) orice dorește, cu orice funcțiune. Școala… o mută el undeva, de exemplu într-un fost atelier, în vreun internat rămas fără utilitate, oriunde. Democrație autocrată.

 

Școală de peste 300 de ani
Actualul deja fost sediu al Școlii Gimnaziale „Petre Dulfu” din Baia Mare a fost construit de călugării iezuiți, lângă biserica iezuită, fiind deschis în anul 1696 ca mănăstire-școală cu patru clase, sub denumirea Collegium Societatis Iesu – Rivulus Dominarum. Clădirea, construită în stil baroc, cu două etaje, era cunoscută și sub denumirea Rezidenţa și timp de 50 de ani a fost extinsă de iezuiți și apoi de franciscanii minoriţi, clădirea având forma actuală din anul 1748.
De la sfârșitul secolului al XIX-lea, școala, care avea rang gimnazial din 1880 și unde au învățat, printre alții, George Pop de Băsești și Vasile Lucaciu, a intrat sub administraţia oraşului laic şi a a avut utilități diverse (de locuințe, închisoare, club, primărie, sediu al pompierilor). După 1918, gimnaziul s-a mutat și a fost înlocuit de o şcoală de fete. Totuși, în fosta Rezidenţă a iezuiților din Rivulus Dominarum a funcționat o şcoală până în 2019, când furtuna, Cătălin Cherecheș și apatia localnicilor au considerat că e mai bine să nu (funcționeze).

 

* Foto: @adatbank.ro

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here